Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, vineri, o scrisoare premierului Tăriceanu, în care îl invită, sâmbătă, la ora 13.00, la Cotroceni, pentru a se consulta cu privire la soluţiile pentru postul vacant de la MJ, având în vedere că termenul constituţional de interimat de 45 de zile a fost depăşit.
Băsescu menţionează în scrisoare că a numit, pe 15 ianuarie, la propunerea premierului, un ministru interimar al Justiţiei, în urma consultării pe care a avut-o cu şeful Guvernului.
"Conform art. 107 din Constituţie, în caz de vacanţă a unui post de ministru, preşedintele numeşte un alt membru al Guvernului ca ministru interimar pentru o perioadă de cel mult 45 de zile, la propunerea primului-ministru. Faţă de cele de mai sus şi având în vedere că termenul constituţional de 45 de zile a fost depăşit, vă propun ca mâine, 1 martie 2008, orele 13.00, să ne întâlnim la Palatul Cotroceni pentru a ne consulta cu privire la soluţiile şi propunerile pe care le aveţi pentru postul vacant de la Ministerul Justiţiei", îi scrie Băsescu lui Tăriceanu.
Potrivit şefului statului, noul ministru "trebuie să răspundă înaltelor exigenţe ale demnităţii publice de ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene şi criteriilor impuse de Curtea Constituţională prin Decizia nr. 356/2007".
"Aşa cum v-am mai comunicat şi cu alte ocazii, în calitate de şef al statului am obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice", mai scrie Băsescu.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, la Piatra Neamţ, că premierul Călin Popescu Tăriceanu ar urma să transmită în cursul acestei zile propunerea pentru Ministerul Justiţiei, care este condus interimar de Teodor Meleşcanu.
"Astăzi va fi anunţul", a spus Vosganian, care a arătat că premierul Călin Popescu Tăriceanu va trebui să găsească o soluţie, însă a evitat să spună care este persoana ce ar putea să fie nominalizată.
Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a precizat că perioada de interimat a lui Meleşcanu expiră luni, 3 martie, conform normelor de drept comun din Codul de Procedură Civilă.
"Nu este calculată ziua în care începe interimatul şi nici cea în care se sfârşeşte. În cazul ministrului Meleşcanu, decizia a fost publicată în Monitorul Oficial la 15 ianuarie, rezultând astfel că ultima zi de calcul este 1 martie. Dacă această ultimă zi este nelucrătoare, interimatul se prelungeşte până la sfârşitul zilei de lucru următoare, în acest caz, luni, 3 martie", a explicat Camelia Spătaru.
Conform articolului 101 din Codul de Procedură Civilă, "termenul care, începând la 29, 30 sau 31 ale lunii se sfârşeşte într-o lună care nu are o asemenea zi se va socoti împlinit în ziua cea din urmă a lunii. Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare".
Şi ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că interimatul său expiră oficial luni, potrivit procedurilor de calcul din Codul de procedură civilă şi a susţinut că nu a avut nicio discuţie cu premierul Călin Popescu Tăriceanu despre acest subiect.
"Constituţia nu stabileşte modul de numărare a celor 45 de zile de interimat, astfel se foloseşte sistemul de calculare a termenelor din Codul de procedură civilă care spune că nu se ţine cont că sunt zile lucrătoare sau nu, sunt 45 de zile calendaristice şi prevede că nu se socoteşte prima zi", a explicat Meleşcanu, care a precizat că perioada de 45 de zile ar expira astfel sâmbătă, iar în aceste condiţii se încheie de fapt în prima zi lucrătoare, adică luni.
El a explicat că, de fapt, premierul este singurul care va decide ce se va întâmpla în continuare la Ministerul Justiţiei.
"Premierul este singurul în măsură să ia o decizie. Există de fapt trei posibilităţi: propunerea unui ministru cu portofoliu plin, numirea unui alt interimar din Guvern sau prelungirea interimatului meu", a explicat Meleşcanu, adăugând că nu a discutat pe acest subiect cu premierul.
Interimatul lui Meleşcanu la şefia Justiţiei a început în 15 ianuarie, când s-a publicat decretul de numire a sa în Monitorul Oficial.
Surse liberale au declarat, miercuri, că premierul Călin Popescu Tăriceanu îl va propune pe Teodor Meleşcanu pentru un nou mandat de ministru interimar al Justiţiei.