Un raport secret elaborat de Ministerul Culturii de la Chişinău şi prezentat lui Vladimir Voronin analizează sub aspect politic şi ideologic textele unor cântece populare difuzate de posturile de radio ale opoziţiei, relatează publicaţia Timpul în ediţia electronică.
"Foarte solicitată în ultimul timp în mediul rural, melodia «Bine-i şede mesei mele» este prezentată drept cântec popular, deşi nu e greu de ghicit că este compus în laboratoarele Securităţii din România", menţionează raportul citat.
"Acest cântec promovează subtil ideea exclusivismului etnic, al superiorităţii etnice a românilor basarabeni si îndeamnă la izolaţionism naţional şi la ură faţă de reprezentanţii naţiunii ruse", avertizează documentul care explică sensul ostil al versurilor "Bine-i şade mesei mele/ Împrejur cu nemurele".
Potrivit raportului, Republica Moldova este comparată cu o "masă" căreia îi stă bine "împrejur" doar cu "nemurele", dar nu cu minorităţi, precum ruşii, ucrainenii, găgăuzii, ci cu muntenii, oltenii, ardelenii, adică "acei care au făcut România Mare şi pe care actuala propagandă românească îi consideră a fi un singur popor".
Următoarele versuri "Bine-i şade omului/ La masă cu neamul lui" conţin un "îndemn camuflat la vrajbă interetnică, ură rasială, sugerând că ruşii trebuie să plece din Republica Moldova, pentru că omului în acest context înseamnă de fapt românului", dezvăluie raportul Ministerului Culturii.
"Adică în Republica Moldova are loc doar românul şi neamul lui, care în următoarea strofă e numit deschis frate: «Haideţi, fraţi, şi-om trăi mai bine/ Că nimic nu iei cu tine»", adaugă documentul.
Îndemnul din primul vers al strofei de mai sus nu reprezintă altceva decât o "lozincă unionistă" iar "a trăi mai bine" înseamnă a trăi împreună prin unirea cu România. "Că nu iei nimic cu tine" ar exprima dispreţul faţă de statul moldovenesc.
"Pentru oricine e clar că avem de-a face cu o chemare deschisă la distrugerea statalităţii Republicii Moldova", conchide raportul autorităţilor de la Chişinău.
Raportul avertizează că, în general, toate cântecele populare moldoveneşti sunt în esenţă "nişte texte subversive" create în România, care conţin mesaje cifrate" şi care "cultivă la populaţie stări de spirit unioniste, xenofobe şi antistatale, ură faţă de ruşi, neîncredere în eforturile Republicii Moldova de edificare a unui stat euroepan şi prosper".
Autorii raportului recomandă în încheiere Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova "să asculte cu mai mult spirit critic cântecele populare care se transmit la unele posturi de radio şi TV".