Tentaţia de a reveni la situaţii conflictuale, în urma evenimentelor din Kosovo, ar reprezenta un regres irecuperabil pentru regiunea în care se află România şi pentru Europa, fiind necesar de a descuraja orice îndemn la extremism şi rătăciri politicianiste, a afirmat, miercuri, premierul Tăriceanu.
"Nu putem ocoli în această dezbatere problema Kosovo, care a sporit în complexitate. Probabil că va mai dura până când la nivel european vom reuşi să depăşim într-un mod echilibrat această situaţie delicată. Un lucru este cert: tentaţia de a reveni la situaţiile conflictuale ar reprezenta un regres irecuperabil pentru regiune şi pentru Europa. De-aceea avem datoria de a descuraja în mod solidar orice îndemn la extremism. La fel cum trebuie clar descurajată orice rătăcire politicianistă pe tema precedentului creat de declaraţia privind statutul Kosovo", a spus Tăriceanu, la deschiderea lucrărilor conferinţei Institutului Aspen România cu tema "Strategii comune pentru securitatea europeană în următorul deceniu".
El a arătat că singura şansă reală, palpabilă şi indiscutabilă pentru tot spaţiul Balcanilor de Vest este statutul în cadrul viitoarei Uniuni Europene lărgite.
"În acest context, aş dori să mă refer în mod deosebit la perspectiva europeană a Serbiei. Le vom fi alături pe calea europeană, dar sperăm ca această cale să fie deplin asumată de toţi liderii politici de la Belgrad. Sperăm ca Belgradul să-şi menţină deschise căile de comunicare cu Uniunea Europeană şi statele sale membre iar parteneriatul nostru regional să îşi demonstreze eficienţa în acest sens", a spus premierul.
În discurs, şeful Guvernului s-a referit şi la metoda de dezbateri Aspen, arătând că acesta devine tot mai mult un instrument util în proiectarea politicilor publice, inclusiv în domeniul politicii externe.
"Pentru a preveni orice fel de interpretări, prefer să mă refer la acest merit al Institutului Aspen numai în sfera politicii externe. Sunt convins că astfel, fără politică internă, plăcerea acestei întâlniri va fi dublă", a spus Tăriceanu.
Aspen Institute, una dintre cele mai influente organizaţii neguvernamentale americane, şi-a început activitatea în România în decembrie 2006, liderul PSD MIrcea Geoană, fost ambasador al României în Statele Unite, fiind primul preşedinte.
În decembrie 2007, Geoană a fost reales drept preşedinte al conducerii executive al Aspen Institute România.
Printre membrii şi membrii fondatori ai Aspen România se află bancheri, oameni de afaceri, executivi din top-management-ul filialelor unor companii multinaţionale, profesori de ştiinţe politice.