Ministerul Comunicaţiilor va selecta în termen de două luni consultantul pentru lansarea unei oferte publice de vânzare pe piaţa de capital a unui pachet de 10% din participaţia statului la Romtelecom, listarea fiind preconizată pentru ultimul trimestru din acest an.
Acţionarii Romtelecom sunt grupul elen de telecomunicaţii OTE - 54,01% şi statul român (prin Ministerul Comunicaţiilor) - 45,99%.
"După publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ, care va modifica HG 727/2005 privind unele măsuri pentru finalizarea privatizării Romtelecom, vom publica anunţul pentru selectarea casei de avocatură care va ajuta Ministerul Comunicaţiilor să întocmească caietul de sarcini pentru alegerea consultantului. Cred că în două luni vom finaliza cele două etape", a declarat, miercuri, ministrul de resort, Karoly Borbely.
El a adăugat că viitorul consultant va avea la dispoziţie şase luni pentru a pregăti procesul de listare a unui pachet de acţiuni reprezentând, cel mai probabil, circa 10% din participaţia statului român la operatorul de telecomunicaţii.
"Luăm în calcul listarea atât pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi pe una din pieţele internaţionale de capital, cum ar fi cea din Londra. Decizia şi momentul listării vor fi luate după prezentarea unui studiu de către consultant care va viza atât evoluţia performanţelor operatorului de telefonie fixă, cât şi conjunctura de ansamblu a pieţei de capital naţională şi a pieţelor internaţionale", a spus Borbely.
Statul român a mai încercat să listeze un pachet de acţiuni deţinut la Romtelecom şi în toamna anului 2006. În acest sens, Ministerul Comunicaţiilor a semnat cu Credit Suisse Securities şi IEBA Trust, în august 2006, un contract de consultanţă şi servicii financiare pentru finalizarea privatizării operatorului naţional de telefonie fixă. Procesul nu a mai avut loc deoarece Romtelecom a trecut printr-un proces de restructurare a activităţilor.
Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixă, cu aproximativ 3,1 milioane de linii în administrare.
În primele nouă luni ale anului 2007, operatorul român a consemnat un profit net de 19,5 milioane euro, la un total al veniturilor operaţionale de 649 milioane euro.