Curtea Constituţională discută în 5 martie cele trei sesizări privind conflictul juridic Legislativ - autoritatea judecătorească, conflict reclamat, pe de o parte, de Senat şi Damera Deputaţilor şi, de cealaltă parte, de Ministerul Public, în cazul avizului de cercetare a miniştrilor-parlamentari.
Senatul a anunţat, în 5 februarie, că sesizează Curtea Constituţională privind conflictul de natură constituţională dintre Preşedinţie, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Justiţiei pe de o parte şi Parlament pe de alta, în privinţa cererii de urmărire a penală a miniştrilor care sunt şi parlamentari, Legislativul susţinând că e necesar şi avizul său. Sesizarea s-a înregistrat la 8 februarie la Curte.
În 6 februarie, Ministerul Public a cerut intervenţia CSM pentru a rezolva problema apărută între Legislativ şi autoritatea judecătorească. Ministerul Public afirma că nu există temei legal pentru a da curs cererii Legislativului privind dosarele miniştrilor cercetaţi, care au calitate de parlamentari, dar cerea Consiliului Superior al Magistraturii să intervină şi să sesizeze Curtea Constituţională întrucât ar exista un conflict instituţional.
Potrivit articolului 34 din Legea de organizare a Curţii Constituţionale, aceasta soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).