Guvernatorul BNR ar trebui să fie de acord cu strategia Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) referitoare la cheltuielile bugetare, a declarat, marţi, ministrul de resort, Varujan Vosganian, arătând, totdată, că ar dori ca Mugur Isărescu să nu îi mai atragă atenţia pe această temă.
"Atunci când ministrul Finanţelor, odată ales în funcţie, preia realitatea şi arată naţiunii că trebuie restructurate cheltuielile, că trebuie introduse criterii de eficienţă, nu e în regulă ca guvernatorul, în loc să spună «da, sunt de acord cu strategia pe care o adoptă MEF» să menţioneze că structura nu este bună. Nu mai vreau ca guvernatorul să-mi atragă atenţia", a spus Vosganian, la postul de televiziune The Money Channel.
El a adăugat, că dacă ar fi în locul guvernatorului BNR s-ar feri să facă declaraţii, din postura unui analist, referitoare la politiciile unei alte instituţii.
"Eu, în locul guvernatorului, m-aş feri să devin un analist în problemele ministerului de Finanţe, pentru că banca centrală are de luat propriile reflecţii în legătură cu politica pe care o duce şi eu nu am făcut niciodată referire la adresa politicii BNR", a mai spus oficialul MEF.
Guvernatorul BNR a declarat, marţi , că unul dintre punctele slabe ale României este calitatea politicii fiscale, în principal din cauza destinaţiei cheltuielilor.
"La calitatea politicii fiscale suferim cel mai tare (...) Ponderea cheltuielilor pentru infrastructură trebuie să fie mai mare. Nu este vorba despre cea alocată, ci despre cea consumată", a afirmat Isărescu.
Şeful BNR a dat exemplu cheltuielilor pentru infrastructură, acesta fiind unul dintre domeniile unde România înregistrează rămâneri în urmă.
Isărescu a arătat, totodată, că deşi anual se alocă anumite sume pentru proiecte, la finele anului, dacă acestea nu sunt cheltuite, sunt destinate consumului.
El a atras atenţia că se discută prea mult de mărimea deficitului fiscal, fără a se face corelaţii între dimensiunea şi dinamica acestuia.
"Problema s-a concentrat prea mult asupra mărimii deficitului. A apărut o supersimplificare (...) Un deficit fiscal se raportează la situaţie, iar dinamica este uneori mai importană decât mărimea", a spus Isărescu.
Ministrul Finanţelor a anunţat că va propune premierului Călin Popescu Tăriceanu o rectificare bugetară prin scăderea cheltuielilor cu 1,1 miliarde de euro, fără să fie afectată nicio sumă destinată investiţiilor.
Săptămâna trecută, Vosganian a declarat că Guvernul trebuie să efectueze de urgenţă o rectificare bugetară şi să reducă deficitul, întrucât dacă până la sfârşitul lunii martie România nu arată că poate evita depăşirea limitei de 3% din PIB, Comisia Europeană va declanşa procedura de prevenţie.