Senatorii din comisia de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat au pledat, marţi, în cadrul audierii pe tema scandalului financiar de la Cupa Davis, ca Ilie Năstase să revină asupra deciziei de a părăsi Federaţia, solicitând un audit cu privire la banii cheltuiţi pentru acest eveniment.
Vicepreşedintele comisiei, Ivan Cismaru, a declarat în cadrul audierilor că a fost mandatat să îi ceară lui Ilie Năstase să revină asupra deciziei privind demisia sa din funcţie, pentru că Parlamentul nu poate rămâne pasiv la evenimentele din sport, respectiv tenis, pentru că are o responsabilitate din punctul de vedere al imaginii României.
"Toată lumea a avut o curbă. Noi am înţeles momentul prin care treceţi, dar avem şi o misiune în ţara noastră, dacă am putea face toţi câte ceva, dumneavoastră la Federaţie, pentru ca România să nu mai rămână în acest con de umbră. Am fost mandatat să intervin la dumneavoastră să revedeţi, să ştergeţi, să anulaţi (decizia de a demisiona- nr), pentru că domnul Octavian Bellu va clarifica această situaţie financiară", a declarat vicepreşedintele Comisiei de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat.
Cismaru a arătat că, în urma discuţiilor avute cu directorul din cadrul FRT care s-a ocupat de organizarea Cupei Davis de la Sibiu, Dumitru Hărădău, acesta a putut prezenta un defăşurător financiar, un bussines-plan al evenimentului şi un post-calcul după eveniment, cu diferenţele de sume care apar şi justificarea acestora.
În replică, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Octavian Bellu, a declarat că se află în posesia totalului cheltuielilor de la Cupa Davis în 2008, respectiv balanţa şi cheltuielile pe fiecare capitol, aşa cum au fost adoptate în hotărârea de Guvern.
"Şi ANS va controla şi va verifica până în detaliu cheltuielile pe care FRT le-a făcut la Sibiu, pe fiecare capitol, cum sunt acoperite de facturi şi toată documentaţia, şi acest lucru este atribuţia noastră", a spus el.
Octavian Bellu le-a transmis senatorilor că se va face un audit la Federaţia Română de Tenis, cu privire la cheltuielile pentru organizarea Cupei Davis, vicepreşedintele comisiei, Ivan Cismaru răspunzându-i că acelaşi lucru dorea să îl sugereze şi comisia, respectiv ca rezultatele acestui audit să fie făcute publice, pentru ca mass-media să poată aprecia corectitudinea fiecărei facturi plătite de organizatori.
Bellu i-a asigurat pe senatori că, după auditul financiar care va fi făcut la Federaţia Română de Tenis, se va organiza o conferinţă în care se vor explica toate cheltuielile de la Sibiu.
La rândul său, Dumitru Hărădău a declarat că „nu s-a cheltuit nici un ban public, doar banii Federaţiei, şi atunci când se va prezenta decontul de la Sibiu, se va vedea cât de greu este să organizezi evenimente de talie mondială în România”.
Ilie Năstase le-a transmis senatorilor nemulţumirile cu privire la modul în care se rezolvă problemele din sport, arătând că după atâţia ani, în România nu există „un stadion acoperit la standarde mondiale".
"Polivalenta este aşa cum este de 45 de ani. Am făcut un aeroport pe care l-am cârpit. Îmi este şi ruşine să mergem pe el. Stadionul de fotbal l-am dărâmat. Am un proiect, cu o Academie şi un stadion cu 10.000 de locuri, şi de 9 ani nu îl pot face. De ce nu mă ajutaţi? Sunt de acord să rămân la Federaţie, dar vreau să îmi rămână un nume în sport, pentru că banii îi am", le-a spus Nãstase membrilor comisiei.
Senatorii s-au declarat de acord cu Ilie Năstase în privinţa situaţiei dificile în care se află sportul românesc şi s-au oferit să îl ajute cu terenuri pentru construirea proiectului său.
Astfel, senatorul PRM, Aurel Ardelean, i-a spus lui Năstase că îi oferă un teren de 15 hectare, aparţinând Universităţii Vasile Goldiş, din Mureş, care are şi lacuri, şi 30 de hectare, la Arad.
Şi senatorul Dan Sabău (PDL) i-a spus lui Năstase că îl aşteaptă la Sibiu, unde i se poate oferi un centru de excelenţă în zonă, care să îi poarte numele.
Ilie Năstase le-a răspuns senatorilor că nu doreşte aceste terenuri, pentru că vrea să construiască Academia de Sport în Bucureşti, pe terenul aflat în litigiu.
„Nu vreau să îmi dea un nou teren. Eu sunt de nouă ani de zile pe acest proiect, există oameni care investesc în acest proiect şi care au încredere că acest proiect se va face. De ce să stea acolo cineva, un trişor care fentează statul. Nu numai că stă, ci închiriază, îşi bagă nişte bani în buzunar un privat”, a rãspuns Nãstase.
El i-a întrebat pe senatori dacă nu există o Comisie de abuzuri în care să se plângă.
"Eu vă dau actele Academiei, şi să judecaţi dumneavoastră", a spus Năstase, în urma acestei cereri, stabilindu-se ca dosarul să fie înaintat şi membrilor Comisiei de abuzuri din Senat, care îl vor audia pe această temă.