PSD avertizează că nu va semna pactul pe educaţie propus de preşedintele Traian Băsescu dacă acesta nu va stabili acordarea a 7% din PIB pentru educaţie, se arată într-o declaraţie de presă remisă, marţi, agenţiei MEDIAFAX, de Departamentul de Educaţie al PSD.
PSD apreciază că dezbaterea pe probleme de educaţie care va avea loc, miercuri, la Palatul Cotroceni riscă să cadă în derizoriu, în condiţiile în care Pactul naţional pe educaţie nu va stabili o strategie pe termen mediu şi lung.
Şeful Departamentului Educaţie al PSD, Ana Birchall, susţine că social-democraţii pledează ca în cadrul discuţiilor pe tema unui pact naţional pe educaţie să fie redactată o lege-cadru a învăţământului, un pachet legislativ care să conţină: legea învăţământului preuniversitar, legea învăţământului universitar, Statutul cadrelor didactice, legea salarizării, legea descentralizării şi legea calităţii în învăţământ.
"PSD nu va vota în Parlament legile educaţiei propuse de ministrul Adomniţei, deoarece ele nu corespund realităţilor din şcoala românească şi nu rezolvă problemele cele mai grave ale acesteia: descentralizarea, abandonul şcolar, violenţa în şcoli, lipsa performanţei reale, şomajul tinerilor, migraţia profesorilor spre alte domenii de activitate sau salarizarea cadrelor didactice", se arată în declaraţia semnată de Birchall.
PSD consideră că Pactul pentru educaţie propus de Preşedinţie "este superficial şi mult prea general" şi avertizează că, dacă acesta va fi "doar o găselniţă electorală" şi nu va prevedea acordarea a 7% din PIB pentru educaţie şi cercetare, nu îl va semna.
Preşedintele Traian Băsescu i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare la consultări pe tema Planului Naţional pentru Educaţie, întâlnirea urmând să aibă loc miercuri, la Palatul Cotroceni.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, luni, că social-democraţii vor participa la consultările de la Cotroceni pe tema Pactului naţional pentru educaţie cu o echipă formată din vicepreşedinţii Vasile Dâncu şi Ecaterina Andronescu şi şeful Departamentului Educaţie, Ana Birchall.
Liderul PSD a apreciat însă că, fiind un an electoral, consultările pe această temă ar fi trebuit să aibă loc sub "egida neutră" a Academiei Române.
Geoană s-a declarat nemulţumit de "textul şi maniera" în care au fost formulate invitaţiile adresate partidelor de către Administraţia prezidenţială, considerând că elementele de acord politic din scrisoarea trimisă partidelor sunt "departe de nevoile reale ale învăţământului românesc".