Numărul bolnavilor de cancer a crescut anul trecut în medie cu aproximativ 10 la sută faţă de 2006, concomitent fiind înregistrată şi creşterea ponderii cazurilor internate cu 75 la sută în anul precedent, în anumite zone ale ţării, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu.
Potrivit demnitarului, în perioada 4- 15 februarie a fost realizat un control în toate cele 80 de unităţi sanitare prin care se derulează subprogramul "Tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice".
Controlul s-a desfăşurat în toate judeţele ţării, în secţiile de oncologie, ambulatoriile de profil, farmaciile cu circuit închis şi, prin sondaj, în farmaciile cu circuit deschis.Din cauza unor raportări incomplete sau întârziate ale echipe de control judeţene, analiza datelor pe ansamblu a fost dificilă, a adăugat Nicolăescu în videoconferinţa cu autorităţile locale, organizată la sediul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
Demnitarul a precizat că până luni, data limită de transmitere a rapoartelor de control, au trimis informaţiile 44 de Case de asigurări de sănătate.
"Din datele sosite până acum, putem spune că se confirma creşterea patologiei datorate bolii de cancer. Astfel, asistăm la creşterea în medie cu aproximativ 10 la sută a numărului de bolnavi în 2007, faţă de anul 2006, la creşterea utilizării serviciilor, fiind înregistrate cu 75 la sută mai multe internări în 2007 faţă de 2006 în unele judeţe, cum ar fi spre exemplu Alba. Au crescut, de asemenea, fondurile alocate patologiei oncologice", a mai spus Nicolăescu.
În urma centralizării datelor transmise de cele 44 de Case de asigurări de sănătate rezultă că numărul estimat de bolnavi care ar fi trebuit să beneficieze de medicamente specifice în anul 2007 potrivit Ordinului nr. 570/116/2007 a fost de 76.308.
Numărul bolnavilor care au beneficiat de medicamente în anul 2007, conform raportărilor Caselor de asigurări de sănătate şi prin eliminarea raportărilor duble generate de transferul bolnavilor în doua unităţi sanitare, a fost de 84.669, ceea ce reprezintă cu 11 la sută mai mulţi bolnavi beneficiari faţă de numărul estimat.
Din cei 84.669 de bolnavi, 5.221 au beneficiat de tratament prin transfer în două judeţe.
Din analiza situaţiei numărului de bolnavi în funcţie de farmacia prin care s-au eliberat medicamentele rezultă că 39.654 au beneficiat de tratament prin farmacii cu circuit închis sau deschis, iar 45.010 de tratament atât prin farmacii cu circuit închis, cât şi prin cele cu circuit deschis. Din totalul bolnavilor, 7.014 au beneficiat de tratament cu aprobarea comisiei judeţene, iar 2.228 cu aprobarea comisiei de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Costurile pentru tratamentele standard reprezintă 82 la sută din costurile totale, cele pentru tratamente cu aprobarea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate - cinci la sută din costurile totale, iar cele cu aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - 13 la sută din costurile totale.
Suma totală alocată în 2007 din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a fost 362.532.000 lei.