Preşedinte UDMR, Marko Bela, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că, având în vedere că 2008 este un an electoral, dacă ar fi în locul ministrului Educaţiei şi al Guvernului, el nu s-ar grăbi cu proiectele pachetului de legi în domeniul învăţământului.
"Se vede foarte bine că în Parlament, înainte de alegeri, nu vom putea adopta măsuri de reformă de mare anvergură, ori reforma învăţământului este o chestiune majoră, de aceea eu nu m-aş grăbi, în locul ministrului Educaţiei şi în locul Guvernului, nici cu proiectele legii învăţământului", a mai declarat liderul Uniunii.
În opinia sa, în acest moment, nu există şanse ca partidele să îşi coreleze punctele de vedere în aşa fel încât în Parlament să poată fi adoptate "proiecte coerente" în acest sens.
Marko Bela a mai spus că nu Preşedinţia are, în primul rând, menirea de a impune o reformă în domeniul educaţiei.
"În ceea ce priveşte iniţiativa de a ajunge, la nivelul principiilor, la un anumit consens privind reforma în învăţământ, suntem de acord cu acest lucru şi vom participa la consultări iniţiate de preşedinte, care vor avea loc miercuri", a precizat însă Marko.
Preşedintele Traian Băsescu i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare la consultări pe tema Planului Naţional pentru Educaţie, întâlnirea urmând să aibă loc miercuri, la Palatul Cotroceni.
Noul pachet de legi din domeniul învăţământului a fost lansat, în 17 decembrie 2007, în dezbatere publică. Cele trei proiecte de acte normative din pachet - al Legii învăţământului preuniversitar, cel pentru învăţământul superior şi Statutul personalului didactic - au fost afişate pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, pentru dezbatere publică.
La festivitatea de lansare a pachetului legislativ a participat şi preşedintele Traian Băsescu, care a criticat legile, pentru că "nu aduc un aer proaspăt", conţin dezacorduri supărătoare, iar printre ele nu se regăseşte şi un statut al elevului şi studentului.