Calitatea politicii fiscale este unul dintre punctele slabe ale României, în principal din cauza destinaţiei cheltuielilor, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
"La calitatea politicii fiscale suferim cel mai tare (...) Ponderea cheltuielilor pentru infrastructură trebuie să fie mai mare. Nu este vorba despre cea alocată, ci despre cea consumată", a afirmat Isărescu, la postul de televiziune The Money Channel.
Oficialul BNR a dat exemplu cheltuielilor pentru infrastructură, acesta fiind unul dintre domeniile unde România înregistrează rămâneri în urmă.
Isărescu a arătat că deşi anual se alocă anumite sume pentru proiecte, la finele anului, dacă acestea nu sunt cheltuite, sunt destinate consumului.
El a atras atenţia că se discută prea mult de mărimea deficitului fiscal, fără a se face corelaţii între dimensiunea şi dinamica acestuia.
"Problema s-a concentrat prea mult asupra mărimii deficitului. A apărut o supersimplificare (...) Un deficit fiscal se raportează la situaţie, iar dinamica este uneori mai importană decât mărimea", a spus Isărescu.
El a explicat că în cazul unei economii care înregistrează o creştere rapidă, practicarea unor cheltuieli ridicate este similară cu turnarea de gaz peste foc.
Întrebat dacă se aşteaptă în acest an la o relaxare fiscală, guvernatorul BNR a răspuns că acesta nu este o opţiune, "sub nicio formă".
"Ar fi o decizie extrem de păgubitoare, care s-ar corecta în ani buni (...) Greşeli ca acestea nu se sting în jumătate de an electoral, sau chiar jumătate de ciclu electoral", a spus Isărescu.
Bugetul general consolidat a înregistrat la finele anului trecut, calculat după metodologia românească, un deficit de circa 2,4% din PIB, iar pentru acest an a fost aprobat un nivel de 2,7% din PIB.
Comisia Europeană anticipează că, în lipsa unei modificări de strategie din partea Guvernului, deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,2% şi la 3,9% din PIB în 2009.
Potrivit Comisiei, având în vedere riscurile privind atingerea ţintelor bugetare şi ajustările semnificative necesare, este improbabil ca obiectivul pe termen mediu, referitor la echilibrarea bugetului, să fie îndeplinit până în 2011, aşa cum este planificat.