Analiza sustenabilităţii sistemului public de pensii, realizată de Ministerul Economiei şi Finanţelor, arată că sistemul este "în suferinţă", iar valoarea punctului de pensie va fi de doar 41% din câştigul mediu brut, începând cu 2009, şi nu 45%, a declarat, marţi, preşedintele BNS Dumitru Costin.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, într-o conferinţă de presă, că analiza Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) privind sustenabilitatea sistemului public de pensii este "superficială" şi demonstrează că aceasta nu poate fi realizată în realitate, în acest sens fiind identificate mai multe probleme.
Potrivit lui Costin, una din aceste probleme se referă la faptul că principiile care au stat la baza construirii actualului sistem de pensii sunt încălcate, printre acestea fiind şi principiul unicităţii.
"Acest sistem ar trebui să fie unic, dar, din păcate, există o listă întreagă de segmente ale societăţii româneştei care ies din cadru şi acced la alt sistem, respectiv cel al pensiilor de serviciu, pentru care nu se contribuie", a declarat Costin.
El a precizat totodată că actualele prevederi încalcă şi principiul contributivităţii, întrucât sute de mii de persoane care au fost încadrate în diferite grupe de muncă şi care au contribuit suplimentar primesc o pensie anticipată mai mică, întrucât aceasta nu este calculată corect.
Preşedintelui BNS susţine că a cerut repararea acestei situaţii, însă preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale, Mariana Câmpeanu, ar fi precizat că acest lucru ar costa circa 900 de milioane de euro.
O altă problemă identificată de BNS se referă la faptul că coeficientul pentru stabilirea valorii punctului de pensie va respecta angajamentul guvernamental doar în 2008, întrucât începând de anul viitor baza de raportare utilizată la calculul valorii punctului de pensie se va modifica.
Astfel, coeficientul pentru calculul valorii punctului de pensii este 37,5% aplicat la valoarea câştigului mediu brut pentru anul 2008, adică 1.550 de lei, iar din 2009, deşi Guvernul a prevăzut un coeficient de calcul al valorii punctului de pensii de 45%, acesta va fi în realitate de doar 41 %. Explicaţia derivă din faptul că această valoare nu se va mai calcula, din 2009, din câştigul mediu brut, ci din salariul mediu brut, care reprezintă doar 91% din câştig.
"Schimbarea indicatorului utilizat la calculul valorii punctului de pensie nu este decât un truc al Guvernului, astfel încât să-şi respecte angajamentele electorale în condiţiile impuse de resursele limitate ale bugetului de asigurări sociale. În fapt, valoarea reală a punctului de pensie va creşte în 2009 de la 37,5% la 41%, urmând ca în anii ulteriori aceasta să se reducă până în 2013 la 39,6% rămânând la acest nivel până în 2020", susţin reprezentanţii BNS.
O altă problemă identificată de sindicalişti în analiza realizată de Ministeruo Economiei şi Finanţelor se referă la faptul că există diferenţe în analizele evoluţiei populaţiei şi a structurii acesteia care au stat la baza realizării prognozelor guvernamentale.
"În Programul de convergenţă 2006 - 2009 înaintat de Guvern către Comisia Europeană în ianuarie 2007 sunt prezentate proiecţii în ceea ce priveşte numărul populaţiei totale şi structura pe grupe de vârstă, realizate de Banca Mondială şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. Din analiza acestor proiecţii am constatat că acestea nu corespund cu cele avute în vedere la stabilirea evoluţiei bugetului public de pensii din 2009 până în 2020, iar aceste diferenţe se reflectă şi în ceea ce priveşte numărul celor care contribuie la crearea resurselor necesare sistemului public de pensii, dar şi al celor care sunt dependenţi de acest sistem", a mai arătat Costin.
Un alt element care demonstrează nesustenabilitatea sistemului de pensii este influenţa exercitată de introducerea pilonului II de pensii, în opinia sindicaliştilor BNS nivelul estimat al veniturilor bugetului de asigurări sociale care vor fi transferate în 2009 către societăţile de administrare fiind subevaluat.
De asemenea, BNS consideră că şi prognoza Guvernului privind indicatorul ratei ocupării este "extrem de optimistă", întrucât prognozele privind populaţia în vârstă de 15 - 64 de ani par a fi supraevaluate cu aproximativ 900.000 de persoane în anul 2010, ceea ce ar conduce la ideea că populaţia activă şi cea ocupată sunt, de asemenea, supraevaluate.
O altă problemă indicată de BNS constă în faptul că acoperirea deficitului bugetar nu se va mai face din bugetul de stat începând din 2012 şi nici nu sunt precizate alte surse din care acesta ar putea fi acoperit.
"Deşi din evaluările Guvernului, deficitul bugetului asigurărilor sociale va fi de circa 720 de milioane de euro anual, din 2012 nu mai sunt precizate sursele de acoperire a acestui deficit. Din 2012 şi până în 2017, bugetul asigurărilor sociale este prevăzut a înregistra deficite la valori între 720 miloane de euro şi 420 de milioane de euro", a mai spus Dumitru Costin.
BNS susţine că au fost identificate şi anumite neconcordanţe în ceea ce priveşte construcţia bugetului de asigurări sociale prognozat pentru 2009 - 2020, acestea referindu-se la faptul că numărul salariaţilor angajaţi cu timp parţial, care plătesc contribuţii de asigurări sociale, ar trebui să se dubleze în 2009 faţă de 2008, deşi măsurile privind lărgirea bazei de calcul a contribuţiilor va determina o ascundere a veniturilor din astfel de relaţii de muncă, precum şi la faptul că deşi bugetul asigurărilor sociale pentru 2008 a fost stabilit având la bază un număr mediu de salariaţi de 4.865.000, analiza elaborată de MEF prevede pentru acest an un număr de salariaţi de 4.965.000, cu 100.000 mai mare decât prevede bugetul.
În aceste condiţii, reprezentanţii BNS consideră că măsurile luate pentru creşterea pensiilor nu reprezintă decât "gesturi politice disperate şi decizii luate de pe o zi pe alta pentru a cârpi sistemul".
BNS va propune un proiect care ar trebui discutat cu toate partidele politice pentru ca măsurile luate să fie asumate de toată lumea.
"Trebuie să plecăm de la nişte date realiste. Trebuie să aplicăm toate principiile pe care este construit sistemul public de pensii, iar deciziile luate trebuie asumate de întreaga clasă politică", a mai spus Dumitru Costin.
Analiza sustenabilităţii sistemului public de pensii din România în perioada 2009 - 2020 urmează să fie dezbătută la Palatul Cotroceni, într-o întâlnire coordonată de preşedintele Traian Băsescu, a precizat Costin.