Senatul a respins, luni, cererea de reexaminare a legii privind înfiinţarea bursei şcolare "Guvernul României", menţinând astfel măsura şcolarizării anuale a 25 de elevi de clasa a IV-a care provin din mediul rural, din familii sărace, în unităţi de învăţământ de prestigiu.
Senatul a respins, cu 73 de voturi, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu în privinţa actului normativ de completare a Legii învăţământului privind înfiinţarea bursei şcolare "Guvernul României".
Prevederea criticată de şeful statului se referă la şcolarizarea anuală a 25 de elevi eminenţi, de clasa a IV-a, care provin din mediul rural, din familii sărace, în unităţi de învăţământ de prestigiu, printr-o bursă guvernamentală, care să acopere cheltuielile de masă, cazare şi şcolarizare.
Preşedintele apreciază că delocalizarea unui număr restrâns de elevi nu produce un efect general de ameliorare a procesului de învăţare în mediul rural.
De asemenea, preşedintele arată că elevii selectaţi sunt nevoiţi să îşi părăsească "de la vîrste fragede" căminele familiale, pentru a trăi în alte oraşe, fiind astfel privaţi de socializarea şi maturizarea în cadrul propriei familii.
Comisia pentru învăţământ a Senatului a precizat, însă, în raportul asupra cererii de reexaminare, că elevii selecţionaţi urmează să fie integraţi într-un sistem de internate, ale cărui condiţii sunt mai bune decât în familiile de unde provin aceştia.
Comisia mai susţine că, prin crearea unor clase de 25 de elevi, se va crea o competiţie în cadrul şcolii respective, iar clasele respective au şansa de a deveni "rezervoare importante de copii supradotaţi, care să poată fi valorificaţi în cadrul proiectelor respective".