Deputaţii şi senatorii din Grupul ecumenic de rugăciune se pronunţă "categoric" în favoarea predării religiei în toate ciclurile preuniversitare şi subscriu "pe deplin" devizei "Nici un liceu fără Dumnezeu".
"Deputaţii şi senatorii ce compun Grupul ecumenic de rugăciune din Parlamentul României se pronunţă categoric în favoarea predării religiei în toate ciclurile preuniversitare. Subliniem ideea că religia este parte integrantă a culturii europene. Integrarea ţării noastre în structurile europene nu poate reprezenta un motiv pentru excluderea religiei din învăţământul public, sub pretextul armonizării legislaţiei româneşti cu normele comunitare", se arată într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Parlamentarii din grup susţin că predarea religiei în şcoală are valenţe educaţionale deosebite, prin rolul ei formativ în viaţa tinerilor, reducând efectele negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare, propunând modele viabile de bunătate şi sfinţenie, şi oferind tinerilor repere în viaţa de familie şi în societate.
"Deoarece libertatea reprezintă un mare dar oferit de Dumnezeu omului, Grupul Ecumenic de Rugăciune consideră că educaţia religioasă trebuie asumată în mod liber, respectându-se dorinţa părinţilor şi copiilor", afirmă parlamentarii din grupul ecumenic, care menţionează că "subscriu pe deplin la deviza «Nici un liceu fără Dumnezeu»".
În 18 ianuarie, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, declara, la Deva, că, din punctul său de vedere, religia este la fel ca o poveste care se spune copiilor cu vârsta de până în 14 ani, cei care depăşesc această vârstă având dreptul să aleagă dacă vor să o audă sau nu.
"Religia, din punctul meu de vedere - catolică sau creştin-ortodoxă, orice doriţi dumneavoastră - se ocupă de educarea sufletului, a inimii, e mai mult ca o poveste, ca un mit care se spune unui copil mic, iar el, după o anumită vârstă, după 14 ani, alege ce să facă”, susţinea ministrul Educaţiei, referindu-se la oportunitatea ca religia să devină materie obligatorie în programa şcolară.
Potrivit demnitarului, când se vorbeşte despre religie nu poate fi vorba despre prozelitism. "Nu mergem la şcoală ca să ne câştigăm adepţi", a opinat Adomniţei.
În replică, preotul Alexandru Hotăran, protop la Deva, aprceia că, prin afirmaţia făcută, ministrul "le-a cântat în strună" cadrelor didactice care nu sunt de acord cu studierea obligatorie a religiei în şcoli.
Patriarhul Daniel a pledat în favoarea păstrării orei de Religie şi în liceu, dar a respins orice formă de presiune prin care elevii sunt obligaţi să urmeze aceste ore sau să participe la slujbe şi manifestări religioase.