Liderul PDL Emil Boc a anunţat, luni, după şedinţa BPN, că formaţiunea iniţiază o moţiune de cenzură cu titlul "Tăriceanu, dă banii înapoi!", al cărei text va fi finalizat marţi şi va fi semnat de parlamentarii PDL, urmând a fi trimis şi celorlalte partide pentru semnare, în special PSD şi PRM.
"PDL propune iniţieterea unei moţiuni de cenzură pentru că Guvernul nu a anulat taxa de primă înamtriculare şi nu a returnat banii", a anunţat Emil Boc, precizând că, potrivit Constituţiei, singura sancţiune politică pe catre o poate avea un Guvern pentru nerespectarea solicitărilor moţiunilor simple este moţiunea de cenzură. El a arătat că, „în acest moment, Guvernul Tăriceanu nu mai are legitimitate să rămână şi să conducă România atâta vreme cât, prin poziţia pe care o are, este contrar atât Parlamentului, cât şi justiţiei române”.
Moţiunea de cenzură a PDL se intitulează "Tăriceanu, dă banii înapoi!" şi va fi finalizată marţi, la ora 13.00, cu cele 100 de semnături pe care formaţiunea le are la dispoziţie prin parlamentarii săi.
"Textul moţiunii va fi înaintat în vederea semnării şi către celelate formaţiuni politice, şi în special ne aşteptăm de la PSD şi PRM să susţină acesat demers, întrucât au votat şi moţiunea simplă a PDL pe aceeaşi temă", a spus Boc.
Liderul PDL a menţionat că democrat-liberalii sunt "oneşti şi conştienţi" de faptul că au doar 100 de semnături, şi 100 de voturi, dar împreună cu celelate formaţiuni, moţiunea de cenzură poate fi adoptată pentru ca Guvernul Tăriceanu să plece, fără suportul acestor partide moţiune de cenzură neavând nici o şansă de a fi adoptată.
El a mai arătat că liderii de grup au fost mandataţi ca până marţi la ora 13.00, textul moţiunii de cenzură să fie finalizat, cu cele 100 de semnături ale democrat-liberalilor.
Întrebat de câte semnături mai au nevoie democrat-liberalii pentru depunerea moţiunii de cenzură, Boc a spus că mai sunt necesare 16 -18 semnături , cu marjă de siguranţă, ţinând cont de faptul că au mai fost validate câteva madate de parlamentar în acest început de sesiune.
Potrivit Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Guvernul va decide restituirea integrală a sumelor percepute deja ca taxă auto doar în cazul unei decizii a Comisiei Europene şi, eventual, a Curţii Europene de Justiţie, luând în calcul că unele state UE, precum Ungaria, au fost obligate de instanţa europeană să ramburseze numai o parte din bani.
Decizia Comisiei Europene (CE) sau a Curţii Europene de Justiţie este prezentată, într-un document semnat de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, ca o condiţie pentru ca statul să returneze toate sumele colectate ca taxă auto.
"O astfel de situaţie, de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxă specială, s-a înregistrat în cazul statelor membre care au fost obligate, printr-o decizie a Curţii Europene de Justiţie, să schimbe reglementările privind regimul taxei percepută cu ocazia primei înmatriculări a autovehiculelor, pentru unele dintre aceste state sumele restituite reprezentând numai diferenţe de taxe, exemplu fiind cazul Ungariei. În aceste condiţii, pentru România, problema restituirii taxei se va pune în funcţie de decizia Comisiei Europene şi, eventual, a Curţii Europene de Justiţie", se arată în document.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, moţiunea simplă a PDL "Anulaţi taxa de primă înmatriculare", preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, precizând că prevederile moţiunii nu sunt obligatorii pentru Guvern şi că acesta poate prelua ceea ce consideră necesar din textul documentului.