Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno a declarat, după întâlnirea autorităţilor locale şi judeţene din Covasna şi Harghita cu preşedintele Traian Băsescu, că i-a înmânat acestuia memorandumul întocmit de CNS privind Ţinutul Secuiesc şi demersurile făcute pentru obţinerea autonomiei.
"L-am introdus (memorandumul - n.r.) în pachetul pe care i l-am dat domnului preşedinte, dar n-am reuşit să discutăm despre memorandumul în sine”, a declarat Szasz, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El a spus că la întâlnire s-a discutat despre şedinţa CNS în general, despre cum văd reprezentanţii comunităţii maghiare autonomia teritorială ca soluţie de descentralizare, dar nu s-a vorbit despre probleme în detaliu.
Szasz a mai spus că l-a informat pe preşedintele Băsescu despre faptul că a fost ales un nou preşedinte al CNS, Izsak Balazs, şi s-a vorbit şi despre prezenţa la şedinţă a lui Laszlo Tokes.
Vicepreşedintele CNS, Ferencz Csaba, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că, deşi conducerea Consiliului a cerut de mai multe ori o întrevedere cu şeful statului, aceasta nu a avut loc nici măcar în aceste zile în care preşedintele Băsescu a revenit în Secuime, motiv pentru care CNS i-a trimis acestuia, prin intermediul primarului Szasz Jeno, memorandumul ce va fi trimis şi APCE.
Consiliul Naţional Secuiesc a adoptat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, o hotărâre prin care cere Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) numirarea unui raportor pentru evaluarea stării generale şi a voinţei de autonomie a comunităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc.
Potrivit acestei hotărâri, CNS se adresează Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu cererea de a numi un raportor pentru evaluarea stării generale şi a voinţei de autonomie a comunităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc, iar pe baza acestui raport să adopte o hotărâre privind autonomia Ţinutului.
CNS mai solicită ca APCE să ia în considerare aplicarea prevederilor hotărârii 508/1996 privind Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, în cazul în care România nu îşi îndeplineşte angajamentele asumate.
CNS a hotărât ca memorandumul întocmit pentru fundamentarea acestei cereri să fie înaintat membrilor APCE de către Comisia Permanentă a Consiliului.
În memorandum se prezintă Ţinutul Secuiesc, istoria acestuia şi a populaţiei din această zonă, paşii făcuţi pentru obţinerea autonomiei după 1989 şi activitatea CNS de la înfiinţare până în prezent.
De asemenea, în document este prezentată Rezoluţia Marii Adunări Secuieşti de la Ditrău din iunie 2006 şi Manifestul Marii Adunări Secuieşti de la Odorheiu Secuiesc din 15 marite 2006.
Secuii au cerut, în manifestul Marii Adunări Secuieşti, citit în 15 martie 2006 la Odorheiu Secuiesc, de către preşedintele de atunci al CNS Csapo Joszef, autonomia Ţinutului Secuiesc, libertate pentru secui şi respectarea prevederilor rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1918. Totodată, secuii au solicitat Parlamentului şi Guvernului României să garanteze "egalitate deplină şi efectivă" pentru comunitatea secuiască pe pământul său natal, iar Parlamentul României să adopte statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc.
Participanţii la Marea Adunare a Secuilor de la Ditrău au aprobat, în 18 iunie 2006, o rezoluţie prin care se cere autodeterminarea poporului secuiesc şi autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, documentul fiind adoptat prin "vocea comunităţii", cei prezenţi strigând minute în şir "Vrem!".
Aproximativ 160 de delegaţi ai Consiliului Naţional Secuiesc s-au întrunit, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, după aproape un an şi jumătate de la precedenta întrunire. La şedinţa CNS a participat şi preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes, vicepreşedintele CNMT, deputatul UDMR Toro T. Tibor, şi preşedintele Uniunii Civice Maghiare, Szasz Jeno.