Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Sinaia, că se impune o testare generală a tuturor magistraţilor, timp de şase luni, susţinând necesitatea unor astfel de teste, de integritate, profesionale şi de logică.
"Nu cred că dacă oamenii sunt incompetenţi şi corupţi rezolvi ceva cu training-uri. Decizia asta nu se poate lua peste noapte, trebuie gândită. Sau creăm un CSM responsabil, pentru că în clipa aceasta nu răspunde în faţa nimănui, orice ar face", a spus Macovei, adăugând că o astfel de soluţie radicală este posibilă, dacă se modifică temporar Constituţia, cu dispoziţii tranzitorii.
"Ar trebui să înţeleagă că independenţa e dreptul nostru al cetăţenilor, nu al lor de a face orice. Dacă sunt în conflict de interese, mai pot fi daţi şi afară, nu?", a spus Macovei.
Ea a criticat faptul că magistraţii se bucură de garanţii şi drepturi precum independenţa şi inamovibilitate, deşi nu au dovedit în vreun fel că le şi merită.
"Le-am dat aceste garanţii şi drepturi, fără să vedem cine sunt aceste persoane", a conchis Macovei.
Cu aceeaşi ocazie, Macovei a atacat şi Consiliul Superior al Magistraturii, arătând că această instituţie ar trebui să-şi rezolve problemele de etică.
Ea a susţinut, însă, că nu este deloc optimistă că lucrurile se vor îndrepta în această direcţie, pentru că în ultimii ani respectiva instituţie nu şi-a rezolvat nicio problemă de acest fel.
Până în vara anului 2005, magistraţii erau evaluaţi în fiecare an, însă după modificările propuse de Monica Macovei activitatea acestora este verificată din trei în trei ani, motiv pentru care la concursul de ocupare pentru funcţii de şefi, de exemplu, CV-ul nu cuprinde şi activitatea ultimilor trei ani în magistratură. În urma aceloraşi modificări, sancţiunile disciplinare dispuse de CSM în cazul magistraţilor se resfrâng, pentru un an, doar asupra celor care acced către funcţii de conducere. Mai mult, nerespectarea deontologiei nu mai constituie sancţiune.
Fostul ministru al Justiţiei a participat, timp de două zile, la Sinaia, la seminarul "Media şi justiţia. În căutarea dialogului", organizat de Freedom House şi finanţat prin programul Matra-KAP al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti. La finalul acestuia, Macovei şi ambasadorul olandez Jaap Werner au susţinut o conferinţă de presă comună.
Potrivit invitaţiei transmise presei, duminică, la Hotel Caraiman din Sinaia, la conferinţa de presă au participat Jaap Werner, ambasador al Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, şi foşti consilieri ai acesteia, în calitate de reprezentanţi ai patru organizaţii neguvernamentale, membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată: Cristina Guseth - de la Freedom House, organizaţia care a realizat auditarea fostului PNA, actualul DNA, în baza căruia a fost destituită conducerea acestui Parchet; Mihai Poliţeanu - de la Freedom House Români, fost consilier al lui Macovei; Laura Ştefan - de la Societatea Academică din România (SAR), fost consilier al lui Macovei, cea care condus grupul de lucru pentru modificarea Ordonanţei DIICOT care a atras critici dure din partea societăţii civile pentru încălcări ale drepturilor omului; judecătorul clujean Vasilică Cristi Dănileţ - de la Asociaţia Societatea pentru Justiţie (SoJust, înfiinţată pentru susţinearea lui Macovei) şi fost consilier al lui Macovei.