Banca centrală are un dialog precar cu băncile comerciale, mai ales în privinţa elaborării reglementărilor bancare şi a modului de supraveghere, iar Asociaţia Română a Băncilor (ARB) nu reuşeşte să formuleze o poziţie comună, a declarat, vineri, directorul general al BRD, Patrick Gelin.
"Sunt foarte critic în privinţa modului în care se face supravegherea bancară şi cum sunt elaborate reglementările, fără ca nimeni să ne întrebe. În privinţa politicii monetare a BNR eu cred că este şi a fost justă", a spus Gelin, în cadrul unui seminar economic.
El a arătat că întâlnirile avute cu banca centrală reprezintă, de fapt, o punere în temă a băncilor cu noile reglementări şi un monolog al oficialilor BNR. Directorul BRD a dat exemplu chiar ultima modificare elaborată de BNR privind provizioanele la creditele în valută.
Pe de altă parte, Gelin a criticat şi eficienţa ARB, afirmând că nu funcţionează ca o adevărată asociaţie care să apere interesele băncilor.
"ARB reacţionează bine doar pentru probleme extrem de tehnice, cum este sistemul de plăţi, Transford", a explicat oficialul BRD.
El a adăugat că acţionarii bănci străine au început să-şi pună amprenta pe relaţia dintre instituţiile de credit din România în astfel de probleme, preluând exemplul din ţările de origine.
"În ultima perioadă avem discuţii şi puncte de vedere comune cu BCR, Unicredit şi Raiffeisen, iar această poziţie comună a început să se resimtă în ARB", a afirmat Gelin.
Directorul BRD s-a referit şi la recentele declaraţii ale preşedintelui CEC şi ARB, Radu Gheţea, care a afirmat în presa centrală că ar fi benefică o reglementare prin care să se interzică creditarea în devize străine pentru clienţii persoane fizice care înregistrează venituri doar în monedă naţională. Gelin a arătat că o astfel de temă nu a fost abordată în cadrul ARB, iar lipsa unei poziţii comune a băncilor poate fi dăunătoare.
Oficialul BRD a mai spus că lipsa dialogului reprezintă o deficienţă care se manifestă la nivelul întregii ţări şi reprezintă un factor de frânare a economiei.
"Democraţia nu funcţionează bine decât prin dialog. Slaba comunicare reprezintă un handicap pentru dezvoltarea ţării", a mai spus Gelin.