Senatorii PDL Mircea Cinteză şi Dan Sabău au acuzat, miercuri, Executivul, pentru situaţia dramatică din sistemul sanitar, arătând că, prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă, privind rezidenţiatul, nu oferă medicilor stimulente financiare pentru a rămâne în sistem.
Senatorul Mircea Cinteză a declarat în conferinţa de presă săptămânală a grupului parlamentar PDL din Senat că Ordonanţa de Urgenţă nr. 12/2008, privind rezidenţiatul, dincolo de faptul că propune o filosofie de a nu mai avea şomeri cu diplomă de licenţă în medicină, "nu rezolvă nimic din situaţia dramatică care poate deveni tragică a medicinei din România".
Mircea Cinteză a arătat că OUG nr. 12/2008 are prevederi neconstituţionale, întrucât prevede că medicii rezidenţi pot face gărzi fără a fi plătiţi, ceea ce denotă faptul că cei doi miniştri care semnează ordonanţa, Eugen Nicolăescu şi Cristian Adomniţei, "nu înţeleg esenţa acestei meserii".
Un alt senator PDL, Dan Sabău, a arătat că OUG impune doar şase mari centre universitare pentru rezidenţiat, fiind ignorate alte centre cu performanţă în acest domeniu, precum Braşov, Constanţa, Arad sau Oradea.
Mircea Cinteză a făcut o analiză a situaţiei din sistemul sanitar românesc, unde, în acest moment, se înregistrează peste 4.000 de cereri, la Mininisterul Sănătăţii, pentru ca medicii să profeseze în Europa, Germania sau Franţa, venitul mediu fiind de 10 ori mai mare decât actualul venit al unui medic în România.
Senatorul PDL a menţionat că, în condiţiile în care în România a început să se înregistreze o lipsă acută de medici în anestezie, psihiatrie, şi unde secţii întregi nu mai funcţionează, iar în comune sau sate nu mai profesează nici măcar un medic de familie sau un medic generalist, trebuie făcută o analiză privind condiţia medicului român, pentru a se găsi soluţii de a-l reţine în ţară.
"Singura soluţie de a-i păstra pe medici în România este să le acordăm venituri decente în conformitate cu responsabilităţile pe care le au", a mai spus Cinteză, precizând că singura stimulare a medicului din România, după rezidenţiat, este o primă de instalare, echivalentul unui salariu mediu.
"În acest momnent, medicii învaţă 12 sau 13 ani după terminarea liceului şi, la sfârşit, au un venit mai mic decât media pe economie a tuturor profesiilor" a mai spus democrat-liberalul.
Mircea Cinteză a anunţat că PDL lucrează la un proiect de lege prin care secţiile medicale care nu funcţionează cu cel puţin 80% din personal să fie închise, iar unităţile sanitare să aibă posibilitatea de a-i stimula pe medicii rezidenţi încă din şcoală prin contracte sau precontracte.
El a menţionat că aceste stimulente pentru medicii rezidenţi se pot acorda din bugetulul pentru anul viitor, aceasta fiind "singura soluţie pentru stoparea dramei dispariţiei medicilor tineri din România".