Preşedintele Congresului comunităţilor ruse (CCR) din Republica Moldova, Valeri Climenco, a declarat marţi că intensificarea activităţilor proromâneşti este un pericol pentru Republica Moldova şi că va împiedica dispariţia moldovenilor de pe harta mutlietnică a lumii, relatează site-ul Unimedia.md.
Ruşii din R. Moldova sunt în stare sa-i apere pe moldoveni de dispariţia lor de pe harta multietnică a lumii, susţine preşedintele Congresului comunităţilor ruse. Liderul mişcării social-politice Ravnopravie şi în acelaşi timp preşedintele Congresului comunităţilor ruse (CCR), Valeri Climenco a declarat marţi că în ultimul timp, în Republica Moldova se intensifică activitatea forţelor proromâneşti.
"Acest fapt denotă existenţa unui real pericol de lichidare a statalităţii moldoveneşti. CCR s-a pronunţat întotdeauna pentru suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova şi nu va permite lichidarea statalităţii. Ruşii din Republica Moldova sunt în stare să-i apere pe moldoveni de dispariţia lor de pe harta multietnică a lumii", a declarat Valeri Climenco.
Întrebat de jurnalişti când s-ar putea uni Republica Moldova şi România, Climenco a afirmat că acest lucru nu se va produce, precizând totuşi că are un plan de acţiune împotriva "unioniştilor" pe care nu intenţionează să-l facă public.
Potrivit portalului de limbă rusă Ava.md care prezenta o serie de scenarii privind evoluţia situaţiei politice din Republica Moldova, emise de un analist politic, Bucureştiul s-ar putea uni cu Chişinăul, situaţie care ar putea provoca "un puternic cataclism geopolitic, ce va răsturna tot sistemul de siguranţă regională a Europei de sud-est".
"În acest context, în ultimii ani, expansiunea unionistă a României slăbeşte tot mai mult interesul Rusiei faţă de Moldova. Rusia nu mai vinde Moldovei resurse energetice ieftine, iar accesul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa rusă este destul de îngreunat. Cetăţenii moldoveni, care lucrează în Rusia, au parte adesea de discriminări din partea organelor de drept din această ţară", potrivit autorului, citat de agenţia Deca-press.
Pe de altă parte "unirea Moldovei cu România va transforma automat România în una dintre cele mai mari state din sud-estul Europei", iar potenţialul demografic al României, care va ajunge la 26-27 milioane de oameni, "va da un anumit impuls creşterii economice a României, devreme ce va apărea suficientă forţă de muncă ieftină şi calificată din Republica Moldova", consideră analistul.