Ministerele Economiei şi Mediului vor prezenta, miercuri, în Guvern, un nou memorandum privind taxa auto, care va lua în considerare recomandările Parlamentului, iar ordonanţa va fi adoptată până la sfârşitul lunii, a declarat, marţi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
"Guvernul va ţine seama de votul Parlamentului, de faptul că majoritatea parlamentarilor sunt, în principiu, de acord cu existenţa unei taxe şi că ei socotesc că taxa va fi modificată. Mâine (miercuri, n.r.) vom prezenta împreună cu ministrul Mediului un memorandum în Guvern care va ţine seama de ce s-a întâmplat astăzi (marţi, n.r.) şi care să propună urgentarea actului normativ, ţinându-se cont şi de recomandările Parlamentului", a afirmat Vosganian.
El a menţionat că nu se pune problema returnării banilor către cei care au plătit deja taxa, în cazul în care actul normativ va avea acordul oficialilor de la Bruxelles, iar procedura de infrigement va fi suspendată. Totodată, Vosganian a admis posibilitatea returnării unor diferenţe, asupra cărora s-a pronunţat instanţa, situaţie întâlnită în Ungaria.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat anterior că Guvernul va lua în considerare elementele incluse în moţiunea simplă adoptată de Camera Deputaţilor referitoare la taxa auto şi va prezenta o nouă propunere privind formula de calcul, acuzând totodată PDL de un discurs demagogic şi populist.
El a arătat că poziţiile exprimate în dezbaterile parlamentare au relevat că partidele fie se opun taxei auto, fie solicită o regândire a propunerii, excepţie făcând un singur partid, şi anume PDL, care a avut doar "un discurs populist şi demagogic".
Premierul a arătat că la nivelul Guvernului vor fi luate în considerare elementele incluse în moţiune, dar a amintit că deja au fost primite "semnale puternice", după discuţiile cu organizaţiile neguvernamentale din domeniul domeniului, conform cărora obligaţiile României ca stat membru UE de protejare a mediului trebuie obligatoriu respectate.
Tăriceanu a amintit că Executivul va propune în dezbatere, în perioada imediat următoare, o nouă taxă de poluare auto, corelată cu emisiile de carbon.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, moţiunea simplă "Anulaţi taxa de primă înmatriculare", cu 158 de voturi "pentru", 89 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a arătat că prevederile moţiunii nu sunt obligatorii pentru Guvern şi că acesta poate să preia ceea ce consideră necesar din textul documentului.
El a arătat că, în alte situaţii, cum ar fi cu ocazia adoptării în Senat a moţiunii pe justiţie, Guvernul a exprimat o poziţie publică şi, este posibil, ca acest lucru să se întâmple şi acum.
După adoptarea moţiunii, Vosganian a spus că că dezbaterea pe această temă a fost utilă, dar şi că procedura a fost inutilă, având în vedere că Guvernul oricum intenţiona să modifice taxa.
Guvernul ia în calcul ajustarea legislaţiei prin majorarea taxei de poluare auto pentru maşini foarte vechi, cu motor non-euro, Euro 1 şi Euro 2, şi modificarea sumei pentru maşini noi, pe un sistem în care emisia de dioxid de carbon va reprezenta criteriul principal de calcul şi care va fi prezentat Comisiei Europene sub forma unei noi scrisori.
"Este posibilă şi o ajustare a grilei de reducere a taxei raportat la vechimea maşinii, de la 0-95%, cotă inclusă în proiectul aflat deja în dezbatere, la 0-90% sau chiar mai puţin", au declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Taxa va fi calculată în principal în funcţie de emisia de dioxid de carbon (CO2), cea mai nocivă, şi, probabil, cea de azot, nu şi în funcţie de celelalte emisii de noxe, precum oxizi de sulf, care au un grad mai redus de nocivitate şi pot fi limitate prin catalizatorul autovehiculului.
Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile a anunţat, luni, că susţine propunerea ca taxa auto să fie aplicată în funcţie de emisiile de dioxid de carbon şi de norma de poluare.