Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) propune ca în proiectul de buget pentru anul 2009 să fie inclus un plafon de îndatorare pentru administraţiile locale, a declarat, marţi, ministrul de resort, Varujan Vosganian.
El a prezentat comisiilor reunite de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor execuţia bugetară pentru 2007, referindu-se şi la cheltuielile ridicate operate de autorităţile locale la finele anului trecut, care ar justifica propunerea.
"Am să vă propun ca la toamnă, când adoptăm bugetul pe 2009, să includem deja nivelele pentru administraţia locală în proiectul de buget, pentru a nu avea pericole în viitor. Deci să aprobăm în Parlament plafonul de îndatorare pentru administraţiile locale. Nu mă refer la plafonul de 30% pentru fiecare comună în parte, ci cât vor avea dreptul autorităţile locale să consume în anul respectiv, urmând ca la nivelul Comisiei speciale din Guvern să se accepte împrumuturile, dar defalcarea lor pe an să respecte voinţa Parlamentului", a afirmat Vosganian.
El a arătat că orice împrumut al autorităţilor locale se reflectă în deficitul bugetar.
"Orice avion când aterizează îşi încetineşte viteza. La noi când trebuie să aterizăm, în decembrie, avionul măreşte viteza, ceea ce creează dificultatea de a rata aterizarea", a spus Vosganian referindu-se la cheltuielile ridicate realizate de autorităţile locale la sfârşitul anului trecut.
Vosganian a precizat că instituţia pe care o conduce va propune o strategie privind coordonarea între administraţia locală şi cea centrală.
"Am ajuns într-un moment extrem de important pentru maturitatea democraţiei româneşti, în care comportamentul fiscal al fiecărei comune, al fiecărui oraş face parte integrantă din exerciţiul bugetar. Orice împrumut pe care îl ia o comunitate se reflectă în deficitul bugetar. Noi putem să votăm aici un buget exemplar. Dacă mâine Bucureştiul face o emisiune de titluri de un miliard de euro, tot ce am votat noi în Parlament se bulversează", a completat Vosganian.
Ministrul le-a cerut parlamentarilor să ia în considerare, la votul unor acte normative în Senat sau Camera Deputaţilor, de impactul acestor prevederi asupra deficitului bugetar.
Totodată, el a arătat că Ministerul Economiei va duce o politică prudentă, iar iniţiativele legislative care presupun cheltuieli nebugetate trebuie tratate cu rezervă .