Unităţile de învăţământ preuniversitar particulare autorizate, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, trebuie să depună la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, până la data de 15 aprilie, documentaţia în vederea acreditării, altfel intră în lichidare.
Potrivit ARACIP, 15 aprilie este data limită pentru depunerea documentaţiei în vederea acreditării respectivelor unităţi de învăţământ preuniversitar particular autorizate. În situaţia în care cererea de acreditare nu va fi înregistrată până la data de 15aprilie unitatea de învăţământ preuniversitar particular autorizată nu va mai avea dreptul să înscrie elevi în anul I de studiu şi va funcţiona în lichidare, începând cu anul şcolar 2008-2009.
Conform articolului 3, alineatul 3, din HG 22/2007 pentru aprobarea Metodologiei de evaluare instituţională în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice a organizaţiilor furnizoare de educaţie, "organizaţiile furnizoare de educaţie autorizate să funcţioneze provizoriu au obligaţia de a solicita acreditarea după încheierea unui ciclu de şcolarizare, în termen de maximum doi ani de la data absolvirii primei promoţii, sub sancţiunea ridicării autorizaţiei de funcţionare provizorie".
În vederea obţinerii acreditării, unităţile de învăţământ preuniversitar particular trebuie să depună la Departamentul de Acreditare al ARACIP, o cerere de declanşare a procedurii de evaluare externă, însoţită de un raport de evaluare internă, pentru fiecare nivel de învăţământ, specializare şi /sau calificare profesională, după caz.