Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Cristian Diaconescu, a apreciat, marţi, că România poate decide retragerea poliţiştilor şi jandarmilor din Kosovo, invocând existenţa unor vicii în Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate, fără a încălca memorandumul semnat în 2002 cu ONU.
El a făcut aceste afirmaţii, după audierea, în comisie, a ministrului Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, senatorul fiind întrebat dacă, invocând acest viciu de fond, România îşi poate retrage trupele din Kosovo.
"România poate lua această decizie, sigur, argumentându-şi punctul de vedere. Nu cred că ar reprezenta o încălcare a memorandumului din 2002 prin care s-a angajat să participe", a menţionat senatorul PSD.
Diaconescu a precizat că prezenţa militară românescă în Kosovo are ca bază legală Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate, în baza căreia, în 2002, s-a semnat un memorandum de înţelegere între partea română şi ONU.
Potrivit senatorului, această rezoluţie consacră "inviolabilitatea frontierelor Republicii Serbia". "Această rezoluţie are, în acest moment, un viciu de fond", a susţinut social-democratul.
"În condiţiile în care Uniunea Europeană doreşte să se angajeze în Kosovo, va fi nevoie fie de o altă rezoluţie a Consiliului de Securitate, cu posibilităţi mai mici sau mai mari de a fi adoptată, fie de un angajament la nivelul tuturor statelor membre ale UE", a apreciat Cristian Diaconescu.
Potrivit acestuia, în acest moment, acest angajament este în fază de dialog politic, baza legală fiind Rezoluţia 1244.
"Până când acestă rezoluţie nu este infirmată, într-o formă sau alta, nu poate reprezenta - ca si seriozitate a unui stat care se angajează - un argument de a te retrage pentru că situaţia din teren a fost schimbată. Trebuie discutată situaţia din Kosovo şi trebuie văzut în ce măsură un alt instrument juridic ar putea înlocui sau nu această rezoluţie", a precizat, pe de altă parte, Diaconescu.
În opinia sa, în perioada următoare, o dezbatere internă şi un dialog cu partenerii europeni va fi esenţial pentru a exista o imagine mai clară a forţelor MIRA prezente în această regiune.
Membri Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat l-a audiat, marţi, pe ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, referitor la prezenţa poliţiştilor şi jandarmilor români în Balcani, în special în Kosovo.
Potrivit precizărilor făcute de Cristian Diaconescu, participanţii la discuţii au discutat despre baza legală a acestei prezenţe şi paşii care trebuie să fie făcuţi în perioada următoare în legătură cu angajamentul politic faţă de care angajamentul administrativ-tehnic al MIRA este subsecvent.