Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, a declarat la finalul şedinţei comisiilor reunite că Declaraţia ce urmează să fie votată în plenul reunit arată necesitatea informării permanente a Legislativului cu privire la evoluţia statutului personalului românesc din Kosovo.
"Am încheiat şedinţa Comisiilor de politcă externă din cele două Camere, am ajuns la un proiect de Declaraţie a Parlamentului României, adoptat prin consens, din partea tuturor reprezentanţilor partidelor parlamentare şi vom proceda la informarea Birourilor Perrmanente, textul urmând a fi propus şi votat fără dificultăţi în Parlament", a declarat Mircea Geoană.
În privinţa textului Declaraţiei, Geoană a arătat că "sunt chestiuni legate de confirmarea şi de către Parlament a deciziei de a nu recunoaşte declaraţia unilaterală de independenţă a provinciei Kosovo".
"Ceea ce reprezintă punctul de vedere al Parlamentului este nevoia informării permanente a Parlamentului cu privire la evoluţia statutului trupelor şi forţelor româneşti prezente în Kosovo", a mai declarat Geoană.
Faţă de proiectul iniţial, Declaraţia adoptată de Comisiile reunite de politică externă precizează că Parlamentul îşi reconfirmă sprijinul atât faţă de decizia Administraţiei prezidenţiale, cât şi a Guvernului de a nu recunoaşte declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo, considerând că în situaţia actuală nu sunt îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea noii entităţi.
Senatul şi Camera Deputaţilor solicită CSAT să precizeze cu promptitudine statutul prezenţei româneşti în provincia Kosovo, sub egidă internaţională, în situaţia nou creată.
În plus, Parlamentul solicită să fie informat în legătură cu schimbarea statutului şi în eventualitatea trimiterii de noi trupe în Kosovo.
În finalul Declaraţiei, Parlamentul îşi reafirmă angajamentul deplin în îndeplinirea oricăror politici şi acţiuni de politică externă menite să asigure stabilitatea şi securitatea regională, precum şi manifestarea României ca membru al UE, NATO şi ONU.