Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 feb 2008 - Anul XIII, nr. 40 (3721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PDL: România nu trebuie să recunoască independenţa Kosovo, Tăriceanu să soluţioneze poziţia UDMR

Luni, 18 Februarie 2008 (14:42:05)

Liderul PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că România nu trebuie să recunoască independenţa Kosovo, el cerând, totodată, premierului Călin Popescu Tăriceanu să soluţioneze poziţia oscilantă a UDMR pe această temă.
  "PDL consideră că România nu trebuie să recunoască independenţa Kosovo. PDL respinge orice formă de separatism teritorial, orice formă de segregare pe criterii etnice. PDL s-a pronunţat pentru extinderera autonomiei locale, indiferent de etnie, indiferent de localitate", a precizat Emil Boc.

El a susţinut că independenţa Kosovo nu este şi nu poate fi un precedent pentru România. "România este un model pentru respectarea drepturilor minorităţilor naţionale", a completat Boc.

Preşedintele PDL a mai spus că formaţiunea pe care o conduce solicită premierului Călin Popescu Tăriceanu "să soluţioneze poziţia oscilantă, ireconciliabilă a UDMR".

Boc s-a arătat nedumerit de faptul că UDMR s-a declarat pentru recunoaşterea independenţei Kosovo, în vreme ce poziţia oficială a României este de a nu recunoaşte această stare de fapt.

Emil Boc a spus că UDMR trebuie fie să îşi asume condiţia de partid la guvernare şi, prin urmare, să respecte poziţia statului român, fie să nu mai fie la guvernare, declarându-şi o altă poziţie publică faţă de problema Kosovo.

Parlamentul de la Priştina a declarat, duminică, independenţa provinciei Kosovo faţă de Serbia, provocând nemulţumirera Belgradului, dar şi a Rusiei.

UDMR consideră că proclamarea independenţei Kosovo este o consecinţă firească a schimbărilor survenite în Europa Centrală şi în Balcanii de Vest, conform unui comunicat al Uniunii, remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX, în care se precizează că România "nu trebuie să amâne recunoaşterea" provinciei.

"Maghiarii din România urmăresc în mod firesc cu atenţie deosebită conflictele etnice din lume, şi am fost atenţi şi la istoria contemporană a fostei Iugoslavii. Învăţătura cea mai importantă a acestei istorii este că intoleranţa majorităţii, intoleranţa etnică, naţionalismul extremist pot incendia uşor o regiune întreagă", se mai consemnează în comunicatul UDMR.

UDMR se pronunţă "pentru soluţionarea problemelor etnice trebuie căutate instrumentele politice paşnice" şi salută "participarea activă a Uniunii Europene în căutarea de soluţii pentru Kosovo".

În acelaşi timp, UDMR remarcă faptul că "statele Europei au creat, în acest sens, un precedent, deoarece de acum înainte ele nu se mai pot deroba nici de reglementarea altor probleme etnice nesoluţionate".

Deputatul UDMR de Covasna Antal Arpad Andras a declarat, vineri, că a atras atenţia, încă la începutul anului, asupra faptului că cea mai mare provocare a anului 2008 din perspectiva comunităţii maghiare din Transilvania este aceea de a se folosi în mod inteligent de modul în care se va rezolva situaţia provinciei Kosovo, respectiv de a sensibiliza forţele cele mai importante din punct de vedere politic pentru a sprijini autonomia Ţinutului Secuiesc.

În opinia sa, reprezentanţii comunităţii maghiare trebuie să se folosească de această situaţie şi în momentul în care statele Uniunii Europene, respectiv Statele Unite ale Americii recunosc independenţa provinciei Kosovo, trebuie să semnaleze doleanţele maghiarilor cu privire la autonomia Ţinutului Secuiesc şi să ceară sprijinul autorităţilor şi diplomaţilor din UE şi din SUA.

Preşedintele UCM - Scaunul Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX, că organizaţia locală a Uniunii va lansa, luni, un apel public către localnicii din această zonă ca, în cursul serii de marţi, să aprindă o lumânare la fereastra casei lor, astfel exprimându-şi solidaritatea privind proclamarea independenţei provinciei Kosovo. Gazda a subliniat că acesta ar fi un semnal şi către autorităţile române să sprijine dezideratul comunităţii maghiare privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Liderul local al UCM- Scaunul Sfântu Gheorghe a explicat că în condiţiile în care forţele politice importante ale Europei şi SUA recunosc independenţa provinciei Kosovo, "atunci aceste state trebuie să sprijine şi autonomia Ţinutului Secuiesc".

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a susţinut, luni, că România ar trebui să recunoască cât mai repede independenţa Kosovo. El a afirmat, într-o conferinţă de presă, că independenţa Kosovo e o consecinţă firească a schimbărilor intervenite în Balcanii de Vest şi o consecinţă firească a istoriei contemporane a fostei Iugoslavii şi, în consecinţă, declararea intependenţei nu ar trebui să constituie o surpriză. "Mai curând sau mai târziu şi România va trebui să recunoască acest stat", a susţinut Marko, adăugând că foarte multe state, printre care şi mari puteri, au declarat că vor recunoaşte "cât mai curând noul stat" - Statele Unite, Franţa, Marea Britanie.

El a arătat că, în cazul în care celelalte partide îşi vor menţine punctul de vedere, România va avea o opinie separată faţă de majoritatea ţărilor Uniunii Europene, iar UDMR va avea "o opinie separată faţă de România".

Până acum, doar purtătorul de cuvânt al MAE român a spus că România îşi menţine puctul de vedere faţă de Kosovo.

Poziţia României faţă de Kosovo rămâne neschimbată, a declarat, duminică seară, pentru MEDIAFAX, Ilie Bănică, purtător de cuvânt al MAE, precizând că ministrul de Externe va da o declaraţie pe această temă luni, după şedinţa CAGRE.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul acestei luni, după întrevederea cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, că România va fi un partener extrem de loial al UE referitor la deciziile care se vor lua în problema Kosovo, dar că nu va recunoaşte independenţa provinciei declarată unilateral. "România va fi un partener extrem de loial al deciziilor Uniunii, dar nu va recunoaşte independenţa Kosovo declarată unilateral", a spus Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PDL: România nu trebuie să recunoască independenţa Kosovo, Tăriceanu să soluţioneze poziţia UDMR .
 Vizualizări articol: 539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PDL: România nu trebuie să recunoască independenţa Kosovo, Tăriceanu să soluţioneze poziţia UDMR0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gnocchi proaspeţi cu cartofi şi busuioc 5 porţii – 60 minute 500g făină500g cartofi10-12 frunze de busuioc1 ou100g unt100g parmezan± sare, piper Curăţă cartofii, spală-i şi taie-i în bucăţi, apoi pune-i la fiert în 3 l apă şi 1 linguriţă ... Citeşte