Eurodeputatul Nicolae Vlad Popa acuză Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Casa de Insolvenţă Transilvania de încălcarea prevederilor legale la vânzarea activelor Rulmentul şi Tractorul Braşov, dând ca exemplu, printre altele, subevaluarea patrimoniului celor două firme.
Parlamentarul european arată, într-un comunicat, că lichidatorul provizoriu al Rulmentul Braşov, Casa de Insolvenţă Transilvania, va vinde, luni, cu 1,2 milioane de euro, stocul de rulmenţi al uzinei, evaluat în contabilitate la o valoare mult mai mare, respectiv 8 milioane de euro.
În plus, lichidatorul vrea să înstrăineze uzina propriu-zisă, la 21 februarie, deşi nu a fost aprobat un raport de vânzare, la un preţ de strigare de 71 de milioane de euro, "mult sub valoarea reală a întreprinderii", spune eurodeputatul PDL.
Acesta susţine că Agenţia Naţională de Administrate Fiscală (ANAF) Braşov, a cerut, la 4 februarie, înlocuirea lichidatorului judiciar, întrucât ofertele acestuia privind preţul de strigare nu pot fi acceptate, deoarece sunt mult sub preţurile evaluării. Astfel, ANAF propune un preţ de pornire a licitaţiei pentru stocul de rulmenţi de 2,54 milioane de euro, potrivit sursei citate.
"Dacă în România s-a ajuns ca Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin ANAF, să sesizeze subevaluarea făcută de lichidator şi totuşi lucrurile să meargă înainte, înseamnă că asistăm la o dovadă clară a haosului produs de manageriatul AVAS", declară Nicolae Vlad Popa.
În celălalt caz invocat, Tractorul, politicianul acuză Casa de Insolvenţă Transilvania şi firma Flavus, ultima în calitate de cumpărător al activelor uzinei din Braşov, de complicitate. Cele două firme s-ar afla "sub protecţia AVAS", conform deputatului.
"Complicitatea (...) a fost dovedită prin restituirea a 1,2 milioane de euro cumpărătorului de către Casa de Insolvenţă Transilvania, lucru fără precedent în ingineriile frauduloase din România. Returnarea sumei a fost motivată de o diferenţă de 2 hectare de teren între evaluarea iniţială şi măsurătorile realizate de Flavus dupa achiziţie. În contractul încheiat în secret după adjudecarea Tractorul s-a trecut o clauză care face posibilă o astfel de ilegalitate", a afirmat Nicolae Vlad Popa.
Acesta menţionează că lichidatorul nou numit a sesizat că o parte din plată a fost făcută după expirarea mandatului Casei de Insolvenţă Transilvania şi a cerut în justiţie anularea "acestei manopere frauduloase".
În plus, patrimoniul Tractorul, în special terenul pe care este amplasată uzina, a fost subevaluat, mai spune eurodeputatul.
Platforma industrială a uzinei a fost vândută în vara anului trecut către Flavus Investiţii, în urma unei licitaţii, pentru 77 milioane de euro, fără TVA.
Tranzacţia a fost suspendată în toamna anului trecut la solicitarea Comisiei Europene, care a început o investigaţie cu privire la posibila încălcare a tratatului Uniunii Europene referitor la un eventual ajutor de stat acordat firmei Flavus.
Pe de altă parte, Casa de Insolvenţă Transilvania a anunţat, în luna ianuarie, că va scoate la vânzare în bloc, prin licitaţie publică, la jumătatea lunii februarie, activele Rulmentul, firmă aflată în procedura de faliment, la un preţ de pornire de aproximativ 290 de milioane de lei (82,65 de milioane de euro).
"Preţul de pornire pentru paltforma Rulmentul este similar valorii de evaluare stabilită la 243 de milioane de lei (69,45 de milioane de euro), fără TVA", a declarat la acea dată, agenţiei MEDIAFAX, Andrei Cionca, asociat coordonator al Casei de Insolvenţă Transilvania.
În octombrie 2007, Tribunalul Braşov a numit lichidator provizoriu al uzinei Rulmentul consorţiul alcătuit din RVA Insolvency Specialists şi Casa de Insolvenţă Transilvania. Lichidatorul a angajat, anul trecut, o firmă de evaluare, care a întocmit un raport referitor la valoarea activelor uzinei.