Dobânzile percepute de băncile din România la creditele în euro, de aproape 8%, sunt mai mari decât cele din Austria, unde ajung la 5%, întrucât instituţiile locale constituie rezerve obligatorii, a declarat joi Gerarld Schreiner, preşedintele Volksbank România, din grupul austriac cu acelaşi nume.
"În Austria, dobânda, formată din cotaţia EURIBOR+marja băncii, ajunge cam la 5%, în timp ce în România dobânda este formată din EURIBOR+marja şi rezerva minimă, ajungând la circa 8%. Toate băncile din România au însă rate ale dobânzilor sub 8% şi trebuie să găsească soluţii pentru a-şi acoperi costurile", a declarat Schreiner într-o conferinţă de presă.
El a arătat că Volksbank a majorat la începutul acestei luni dobânda la creditele auto şi ipotecare în lei, cu 1,5% la cele în derulare, cu promisiunea că va reveni asupra nivelului dobânzii, dacă vor scădea costurile.
"Vom diminua dobânda în condiţiile în care costurile revin la nivelurile dinainte, întrucât nu intenţionăm să ţinem profitul pentru noi", a spus Schreiner.
Cu privire la îndemnul băncii centrale dat instituţiilor de credit de a tempera împrumuturile acordate în monede exotice, el a arătat că atât euro cât şi francul elveţian au fost monede relativ stabile în ultimii ani.
"Cursul minim euro/leu înregistrat în vara anului trecut, de circa 3,1 lei pentru un euro, era unul prea puternic pentru leu, nefiind valoarea corectă a monedei locale", a adăugat preşedintele Volksbank.
Schreiner a spus că un curs de 3,6-3,8 lei pe euro nu este "o rată rea", întrucât favorizează exportul produselor româneşti la costuri mai acceptabile.
Rata de default pentru creditele acordate de Volksbank în franci elveţieni este foarte mică, tinzând spre zero.
În ceea ce priveşte provizioanele impuse băncilor de către BNR, el a arătat că Volksbank deţine un nivel al provizioanelor mai mare decât cel indicat de banca centrală, întrucât funcţionează conform standardelor internaţionale de contabilitate.
Schreiner a adăugat, cu privire la rezervele minime obligatorii, că trebuie să se facă diferenţa între investiţii şi consum, fiind nevoie ca investiţiile să fie stimulate.
"Nu critic rezervele minime obligatorii pentru consum, ci le critic pe cele pentru investiţii", a mai spus preşedintele băncii.
Volksbank România avea la sfârşitul anului trecut active de 3,5 miliarde euro, peste nivelul de trei miliarde euro estimat anterior şi depăşind dublul valorii din 2006, ţinta pentru acest an fiind o valoare de 5,2 miliarde euro.
În 2006, banca a avut active de 1,38 miliarde euro.
Anul trecut, soldul creditelor acordate a ajuns la 2,2 miliarde euro, cu 200 milioane euro peste estimări. Pentru acest an, banca şi-a propus să ajungă la un sold al creditelor de 3,4 miliarde euro.
Pe segmentul de credite imobiliare, pentru finanţarea achiziţionării de locuinţe, Volksbank România deţinea la finalul anului trecut o cotă de 10,57%.
Creditele în lei au reprezentat anul trecut 20% din totalul împrumuturilor acordate de bancă, restul de 80% reprezentând credite în valută. Din totalul împrumuturilor acordate în valută, cele în euro au deţinut o pondere de 60%, restul revenind împrumuturilor în franci elveţieni.
Volksbank a acordat 25% din credite pentru companii, în timp ce populaţia a atras 75% din împrumuturi. Pe segmentul de retail, creditele imobiliare şi cele de nevoi personale garantate cu ipotecă au reprezentat 99%.
Banca a atras anul trecut depozite de 220 milioane euro, ajungând la un volum de 0,53 miliarde euro, nivelul acestora urmând să crească în acest an până la 0,8 miliarde euro.