Şeful DAE, Adrian Ciocănea, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că nu există o evoluţie negativă în ceea ce priveşte taxa auto, soluţia acestei probleme fiind cunoscută şi acceptată de către Comisia Europeană.
Adrian Ciocănea a declarat de asemenea că nu poate vorbi despre o lipsă de comunicare între Comisia Europeană şi Guvernul român în ceea ce priveşte taxa auto. De altfel, potrivit oficialului român, o soluţie a problemei a fost deja găsită de Guvern, care a comunicat-o la timp Comisiei, iar Executivul european a acceptat-o.
Ciocănea a adăugat că mai există o serie de probleme de detaliu care trebuie soluţionate. El a precizat că problema intrării într-o fază contencioasă rămâne în discuţie atât timp cât nu există o ordonanţă a Guvernului, dar a subliniat în mod repetat că soluţia a fost găsită, iar un act normativ urmează să fie adoptat.
Oficialul român a precizat că nu s-a primit niciun document de la Bruxelles care să ateste existenţa vreunei probleme pe această temă.
De asemenea, Reprezentanţa CE la Bucureşti a comunicat, la solicitarea MEDIAFAX, că "în primăvara anului 2007, Comisia a semnalat României, printr-o scrisoare de somare, că normele naţionale privind taxa de înmatriculare a autovehiculelor nu erau considerate compatibile cu articolul 90 din Tratatul CE". Potrivit sursei citate, "România nu a reuşit să prezinte argumente satisfăcătoare în răspunsul său şi, în pofida discuţiilor intense cu Comisia, nu a modificat textul legislaţiei contestate".
"În consecinţă, Comisia a emis un aviz motivat, solicitând în mod oficial României să pună capăt acestei încălcări a dreptului comunitar. În cazul în care, în termen de două luni, în conformitate cu articolul 226 din Tratatul CE, normele naţionale relevante nu sunt modificate astfel încât să respecte avizul motivat, Comisia poate decide să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie. Procedura de constatare a încălcării legislaţiei UE se desfăşoară între administraţia statului membru respectiv şi serviciile Comisiei, iar publicul este informat numai când se obţin rezultate concrete (pozitive sau negative) în urma acestui proces, dar nu şi cu privire la toate întâlnirile, schimburile de informaţii etc.", a mai precizat Reprezentanţa CE.
Contactată de MEDIAFAX, Maria Assimakopoulou, purtător de cuvânt al comisarului european pentru impozite şi uniune vamală, nu s-a referit în mod concret la situaţia României. Oficialul european a explicat însă că potrivit procedurii generale, aplicabilă tuturor statelor, în cazul în care este semnalată o problemă se acordă un termen de două luni statului vizat iar în cazul în care nu este oferit un răspuns în acest interval este posibilă, potrivit regulilor comunitare, acţionarea ţării respective la Curtea Europeană de Justiţie. Purtătorul de cuvânt nu a putut preciza însă dacă există discuţii în acest sens la nivelul Comisiei Europene, în cazul României.