Cele două Camere ale Legislativului trebuie sesizate în privinţa cererii de urmărire a penală a miniştrilor care sunt şi parlamentari, consideră Comisia juridică a Senatului, care a redactat, miercuri, motivarea la sesizarea către Curtea Constituţională.
Senatorii din Comisia juridică au redactat sesizarea pe care preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, urmează să o adreseze Curţii Constituţionale, referitoare la conflictul juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi preşedintele României, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, pe de altă parte, pe tema urmăririi penale a membrilor Guvernului care au şi calitatea de parlamentari.
Senatorii au votat, în unanimitate, o formă a sesizării "coroborată cu situaţia celor care au fost numiţi cu vot prin investitură", a precizat preşedintele de şedinţă al Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae.
"Credem că trebuie sesizate şi cele două Camere ale Parlamentului în privinţa cererii de urmărire a penală a miniştrilor care sunt şi parlamentari", a anunţat Nicolae.
El a arătat că în sesizare "se semnalează faptul că între membrii Guvernului există, chiar din textul Constituţiei, un regim disctinct de reglementare, întrucât unii dintre ei sunt numiţi de preşedinte, la propunerea primului ministru; alţii sunt numiţi de preşedinte, pe baza votului de investitură; alţii sunt numiţi de preşedinte, în urma aprobării de către Parlament a remanierii guvernamentale".
Potrivit lui Nicolae, senatorii jurişti au mai evidenţiat o altă disctincţie între miniştri: "unii dintre ei sunt parlamentari, alţii nu".
"În toate situaţiile, din textul Constituţiei rezultă că nu este o competenţă alternativă, ci una complementară, în materie de cerere pentru urmărirea penală a membrilor Guvernului, pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei", a precizat senatorul PSD.
"Cu alte cuvinte, acel «şi» din enumerarea «Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României pot cere urmărirea penală a membrilor Guvernului» ne arată că nu doar preşedintele dispune cu privire la această chestiune, ci că este nevoie de o interpretare coerentă şi unitară, care să pună de acord acest text al Constituţiei cu principiul consacrat de textul constituţional, potrivit căruia răspunderea membrilor Guvernului şi răspunderea Guvernului în ansamblu se angajează în primul rând în faţa Parlamentului", a explicat Nicolae.
El a susţinut că răspunderera politică a miniştrilor şi a Guvernului în ansamblu se angajează "în exclusivitate" în faţa Parlamentului.
Sesizarea pe care Nicolae Văcăroiu o va trimite Curţii Constituţionale se referă concret doar la cererea de urmărire penală a senatorilor, respectiv Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş, fără a menţiona eventuale nume de deputaţi aflaţi în aceeaşi situaţie.