Ponderea firmelor profitabile în totalul companiilor a scăzut, în primul semestru al anului trecut, la 56,2%, faţă de 58% în primele şase luni din 2006, unul dintre motivele acestei evoluţii fiind impunerea de noi cerinţe de competitivitate şi calitate, după aderarea României la Uniunea Europeană.
"Participarea României la piaţa unică europeană, prin cerinţele de competitivitate şi calitate, a afectat într-o oarecare măsură performantele agenţilor economici în anul 2007. Astfel la nivelul semestrului I din 2007 numărul de agenţi care înregistrează profit (56,2%) a scăzut şi s-a majorat corespunzător numărul de agenţi care au înregistrat pierderi (43,8%). Dacă se ia în considerare că şi în semestrul I 2006 s-a înregistrat o reducere a unităţilor cu profit se poate aprecia ca impactul aderării nu a fost semnificativ", se arată într-un studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).
Cele mai recente date disponibile privind profitabilitatea firmelor sunt cele din primul semestru al anului trecut, pentru a doua jumătate din 2007 firmele nedepunând, încă, declaraţiile aferente întreg anului trecut.
Analizând profitabilitatea firmelor în funcţie de tipul acţionariatului, CNP arată că ponderea cea mai ridică a companiilor care au obţinut profit în primul semestru din 2006, de 63,8%, a fost înregistrată de cele aflate în proprietate cooperatistă şi obştească.
În primul semestru din 2007, rata de profitabilitate s-a situat la 6,4%, în creştere cu numai 0,1 puncte procentuale faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior.
Cea mai mare creştere a ratei de profitabilitate s-a înregistrat în sectorul de stat, de la 6% la 9,2%, în timp ce în domeniul privat s-a înregistrat un spor de numai 0,1 puncte procentuale, de la 5,8% la 5,9%.
Deşi la nivelul primei jumătăţi a anului trecut, rata de profitabilitate în sectorul mixt a fost în scădere comparativ cu perioada corespunzătoare din anul anterior, totuşi în cadrul acestui sector se menţine rata cea mai ridicată de profitabilitate (10,6%), se spune în studiu.
"Analiza pe tipuri de activităţi arată o structură a ratei profitabilităţii compatibilă cu o economie în dezvoltare, ceea ce conferă sustenabilitate procesului de creştere economică. Deşi cea mai mare rată a profitabilităţii se regăseşte la alte servicii (hoteluri, învăţământ, activităţi de asistenţă socială, activităţi de asigurări, închirieri de autoturisme) respectiv 18,9%, totuşi atât transporturile (6,7%) cât şi construcţiile (8,6%) şi industria (5,8%) rămân sectoare importante care contribuie la creşterea economică durabilă, crearea de noi locuri de muncă, creşterea competitivităţii economiei şi dezvoltarea clasei de mijloc", se arată în documentul CNP.
Analiştii Comisiei arată că rezultatele pe semestru pot oferi o imagine de ansamblu asupra anului întreg, deşi la unii indicatori pot apărea distorsiuni, cum ar fi de exemplu la rata profitabilităţii din agricultură, datorită caracterului său sezonier care în semestrul I 2006 a avut o rata negativă, dar a încheiat anul cu o rata pozitivă de 4,1%.
Distorsiunile pot apărea şi în ierarhizarea ramurilor, aşa după cum se poate vedea din evoluţia la nivel de an comparativ cu cea de semestru.
În ceea ce priveşte evoluţia arieratelor în 2007, urmărind tendinţa ultimilor ani, precum şi realizările din semestrul I 2007, CNP estimează că acestea vor creşte atât în termeni nominali, cât şi ca pondere în PIB, ajungând până la nivelul de 16,6 %.
"Trebuie subliniat că tendinţa de creştere a arieratelor este îngrijorătoare, dacă avem în vedere că o bună parte din societăţi - publice dar şi private - îşi desfăşoară activitatea din acumularea de datorii, fie la furnizori, fie către buget. Arieratele totale s-au redus în nominal cu 1,7%, în anul 2006 comparativ cu perioada corespunzătoare anului precedent, crescând însă în semestrul I 2007 cu 28,2% faţă de semestrul I 2006", se spune în studiu.
Analiza pe ramuri a arieratelor arată că acestea au înregistrat o creştere foarte mare în transporturi (de circa nouă ori), celelalte ramuri înregistrând scăderi sau menţineri ale nivelului arieratelor.