Preşedintele Traian Băsescu este gata să colaboreze cu primul-ministru în vederea găsirii unei soluţii pentru Ministerul Justiţiei, în condiţiile respectării Constituţiei şi a deciziilor Curţii Constituţionale, susţine purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan.
Turcan mai precizează, într-o declaraţie dată publicităţii marţi, că primul-ministru nu a iniţiat nicio procedură de consultare cu preşedintele pe tema numirii unui ministru al Justiţiei, aşa cum prevede Decizia Curţii Constituţionale a României nr.356/2007.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu nu a înaintat nicio propunere pentru postul vacant de la Ministerul Justiţiei, mai precizează Turcan.
Conducerea PNL a aprobat, luni, prin vot, nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru funcţia de ministru al Justiţiei şi a senatorului Radu Stroe pentru postul de ministru al Apărării.
În prezent, Meleşcanu deţine portofoliul Apărării şi asigură interimatul la Justiţie.
PNL a decis, la sfârşitul anului trecut, să o propună pe Norica Nicolai pentru conducerea Ministerului Justiţiei, dar preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze decretul de numire.
Curtea Constituţională a decis, joi, că preşedintele are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei şi că trebuie nominalizată o altă persoană.
Propunerile de numire a lui Teodor Meleşcanu în funcţia de ministru al Justiţiei şi, respectiv, a senatorului Radu Stroe la Ministerul Apărării vor fi transmise Preşedinţiei după ce motivaţia Curţii Constituţionale privind cazul Norica Nicolai va fi publicată în Monitorul Oficial.
"Propunerile vor fi transmise Preşedinţiei după ce va apărea în Monitor decizia Curţii privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională, rezultat în urma propunerii Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei şi a refuzului preşedintelui de nominalizare", a declarat agenţiei MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.