Senatorul Norica Nicolai a criticat, marţi, în termeni duri, la o conferinţă despre legalizarea prostituţiei, iniţiativele referitoare la demersurile de acest fel, invocând în acest sens argumentul moralei creştine şi al prostituţiei ca "sclavie modernă".
"Este bine pentru continuitatea acestei naţiuni , pentru respectul pe care îl dăm legii şi pentru respectul pe care vrem să-l dăm cetăţenilor pentru care noi legiferăm aici, în Parlamentul României, ca atunci când judecăm un proiect de lege, să-l judecăm nu neapărat prin prisma profitului imediat pe care societatea l-ar avea, pentru că, în calitate de legiuitor, nu ne putem permite să dăm legi care sfidează morala creştină", a declarat Norica Nicolai.
Senatorul a precizat că, în România, dezbaterile cu privire la legalizarea prostituţiei au început în urmă cu zece ani, amintind că de fiecare dată s-a opus unei astfel de iniţiative legislative.
"Ca român, ar trebui să ne jenăm punând problema îndestulării bugetului de stat din profituri sau impozite obţinute prin negarea noastră ca indivizi pentru că prostituţia este un atac la libertatea umană şi o formă de sclavie modernă (...)", a adăugat Norica Nicolai.
Norica Nicolai a amnintit de ţările care reincriminează prostituţia, după ce, în urmă cu mai mulţi ani au legalizat-o, apreciind drept cauze ale noilor iniţiative legislative"problema stării naţiunii lor".
"Nu putem supraveţui ca societăţi decât pe matricea pe care ne-am construit: a moralei creştine, a respectului faţă de indivizi, a respectului faţă de demnitatea umană şi a respectului faţă de opinii", a mai spus Norica Nicolai.
Senatorul a explicat că, în prezent, în Parlament există o serie de iniţiative pentru legiferarea prostituţiei, precum şi presiuni "din partea unor organizaţii ale societăţii civile, inclusiv din partea unor persoane interesate de a se legifera prostituţia", explicând în acest fel reacţia sa faţă de legalizarea prostituţiei.
Ambasadorul pentru probleme legate de traficul de persoane umane la Secretariatul de Stat al SUA, Mark Lagon, a atras atenţia asupra problemelor României legate de traficul de persoane şi prostituţie, amintind că "cererea care depăşeşte oferta" a dus la situaţii în care prostituate românce sunt arestate în ţări îndepărtate, cum ar fi Japonia şi Australia.
Participanţii la conferinţă au apreciat că, pentru combaterea prostituţiei, ar trebui introduse noi legi care să îi sancţioneze pe cei care apelează la serviciile prostituatelor, iar în cazul celor care abuzează de copii, sancţiunile să fie mult mai dure.
Reprezentantul Asociaţiei Caritas, Gabriela Chiroiu, a prezentat o scrisoare deschisă semnată de o parte a asociaţiilor participante la conferinţă, prin care cei inteesaţi sunt invitaţi să "adere" la campania privind "nelegalizarea şi nelegiferarea prostituţiei şi industriei sexuale".
La conferinţa organizată de Asociaţia Caritas, la Palatul Parlamentului, au mai participat reprezentanţi ai unor organizaţii care se opun legalizării prostituţiei, între care Asociaţia pentru Promovarea Femeii în România (APFR) - Timişoare, Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei (ARTEMIS) - Cluj, Asociaţia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare şi Educaţie (ADPARE) - Bucureşti, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom), Şanse Egale pentru femei (SEF) - Iaşi, Coalition Against Trafficking in Women (CATW).