Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) au criticat, marţi, România pentru că a permis amplificarea deficitului bugetar, în pofida ritmului ridicat de creştere economică, susţinând astfel îngrijorarea Comisiei Europene (CE), exprimată la sfârşitul lunii ianuarie, transmite Reuters.
"România nu va reuşi, cel mai probabil, să îşi îndeplinească obiectivul de a echilibra bugetul până în 2011", au mai spus miniştii, cu ocazia reuniunii Ecofin.
Ei au cerut autorităţilor române măsuri mai ferme pentru reducerea deficitului.
Oficialii europeni au susţinut astfel punctul de vedere al CE, care a avertizat, la sfârşitul lunii ianuarie, că este improbabil ca România să reuşească să echilibreze bugetul până în 2011.
Comisarul pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, a declarat, la sfârşitul lunii trecute, că este îngrijorat de creşterea deficitului bugetar al României, după aderarea ţării la Uniune la 1 ianuarie 2007, cu toate că avansul economic a fost de peste 6%.
Autorităţile de la Bucureşti au prognozat în programul de convergenţă un deficit anual pe bugetul general consolidat de 2,9% din PIB pentru perioada 2007-2009, calculat pe metodologia europeană. Nivelul se plasează foarte aproape de limita de 3% stabilită de normele UE.
România a avut anul trecut un deficit de 2,4% din PIB potrivit metodologiei româneşti, sau de 2,7% raportat la metodologia europeană.
Comisia Europeană anticipează că deficitul bugetar al României va urca în acest an la 3,2% şi la 3,9% în 2009.
În cazul materializării riscurilor legate de amplificarea deficitului, UE ar putea lansa o procedură oficială împotriva României, pentru a o obliga să-l aducă sub nivelul de 3%.
Statele din zona euro pot fi amendate cu sume considerabile în cazul în care nu respectă obligativitatea menţinerii deficitului bugetar sub nivelul prevăzut. Statele din afara zonei euro nu pot fi amendate, dar pot fi penalizate prin limitarea accesului la fonduri europene.
Analiştii sunt îngrijoraţi că economia României s-ar putea supraîncălzi, dacă nu s-a întâmplat deja acest lucru, în eventualitatea în care nu vor fi luate măsuri pentru controlarea inflaţiei şi menţinerea sub control a deficitului de cont curent.