Executivul va face recurs la decizia prin care Curtea de Apel Iaşi a suspendat, luni, hotărârea de Guvern privind privatizarea Antibiotice Iaşi prin licitaţie cu strigare, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, surse din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Privatizarea Antibiotice Iaşi a fost dezbătută, marţi, la Comisia de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, unde au fost prezenţi vicepreşedintele AVAS Laszlo Gyerko, liderul de sindicat de la Antibiotice Vasile Stângă şi mai mulţi reprezentanţi ai unor asociaţii din industria de medicamente.
Preşedintele Comisiei, Mircea Ifrim, a declarat că discuţiile vor fi reluate săptămâna viitoare, întrucât la întâlnirea de marţi au lipsit directorul general al Antibiotice, Ioan Nani, şi reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
Printre problemele ridicate de membrii Comisiei s-au numărat metoda de privatizare a companiei, licitaţia cu strigare, şi graba autorităţilor privind valorificarea participaţiei la compania din Iaşi.
Comisia s-a interesat de ce AVAS a decis să nu impună viitorului cumpărător nicio condiţie privind păstrarea obiectului de activitate şi asumarea unor investiţii tehnologice şi de mediu.
Gyerko a afirmat că Guvernul a decis ca producătorul de medicamente să fie vândut prin llicitaţie cu strigare pentru a evita noi investigaţii din partea Comisiei Europene legate de nerespectarea legislaţiei comunitare.
Oficialul AVAS a adăugat că viitorul proprietar îşi va asuma contractul colectiv de muncă existent, cu posibilitatea prelungirii acestuia, cu acordul părţilor.
La rândul său, liderul de sindicat Vasile Stângă a precizat că salariaţii nu se opun privatizării fabricii, însă doresc ca viitorul proprietar să păstreze obiectul de activitate.
El a menţionat că a solicitat anul trecut Guvernului ca pachetul de acţiuni să fie transferat din nou la Ministerul Sănătăţii, întrucât în perioda 2003-2006 această instituţie a administrat eficient compania.
Curtea de Apel Iaşi a admis, luni, cererea sindicaliştilor de la Antibiotice de suspendare a Hotărârii de Guvern care reglementa vânzarea pachetului majoritar de acţiuni prin licitaţie deschisă cu strigare.
Decizia este executorie şi poate fi atacată la instanţa supremă până la 18 februarie.
AVAS a primit peste 50 de oferte de la diverşi investitori interesaţi să preia pachetul majoritar de acţiuni la Antibiotice.