Firmele vor putea emite facturi în format electronic după ce îşi vor omologa sistemele informatice destinate acestui tip de operaţiune la Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), în baza unei proceduri care va fi adoptată de instituţie.
Procedura de verificare şi omologare a sistemelor informatice destinate operaţiunilor de emitere a facturilor în formă electronică a fost prezentată de ANRCTI într-un proiect de decizie publicat spre consultare publică.
Potrivit Legii 260/2007 privind înregistrarea operaţiunilor comerciale prin mijloace electronice, sistemele informatice destinate operaţiunilor de emitere a facturilor în formă electronică pot fi utilizate numai dacă sunt omologate în prealabil de către ANRCTI.
Proiectul de decizie stabileşte o procedură simplă de omologare, pe baza unei opinii de audit emise de un terţ independent, care va atesta că sistemul informatic asigură integritatea, confidenţialitatea şi disponibilitatea datelor din sistem.
Omologarea va putea fi refuzată sau retrasă în cazul în care ANRCTI constată că cerinţele minime de securitate prevăzute în această decizie nu sunt respectate.
Proiectul de decizie stabileşte şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească auditorii independenţi.
De asemenea, proiectul de decizie stabileşte cerinţele minimale de performanţă şi securitate cu privire la sistemele informatice utilizate de persoanele care emit, transmit sau arhivează facturi, chitanţe şi bonuri fiscale în formă electronică, a căror respectare va fi verificată prin intermediul procesului de omologare.
Printre beneficiile utilizării facturării electronice se numără scăderea costurilor, creşterea nivelului de securitate si de confidenţialitate a documentelor, eficientizarea proceselor prin eliminarea suportului de hârtie şi a eforturilor pe care le presupune stocarea şi transmiterea documentelor pe suport de hârtie.
Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de Internet a ANRCTI, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 13 martie.
ANRCTI este instituţia independentă de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale, echipamentelor radio şi echipamentelor terminale de comunicaţii electronice, inclusiv din punctul de vedere al compatibilităţii electromagnetice, tehnologiei informaţiei şi serviciilor poştale.