Ministrul Educaţiei şi sindicatele au opinii diferite faţă de proiectul de legi în privinţa finanţării, numirii directorilor şi titularizării, demnitarul susţinând ideea că şcolile trebuie să primescă bani prin intermediul primăriilor, iar managerul unităţii să poată fi ales şi din afara sistemului
Ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei a participat marţi, la Colegiul "Sf. Sava" din Capitală, la o dezbatere publică privind pachetul de legi ale educaţiei, la care au fost prezenţi directorii mai multor unităţi de învăţământ, inspectroi şcolari, lideri de sindicat şi reprezentatul comisiei de învăţământ de la Palatul Cotroceni.
După mai bine de patru ore, ministrul Educaţiei şi reprezentanţii sindicatelor au recunoscut că acest pachet de legi este foarte important pentru modernizarea educaţiei, dar rămân în divergenţă capitolele vizând finanţarea, numirea directorilor şi titularizarea. Astfel, sindicatele ar vrea ca finanţarea şcolilor să fie făcută direct de la bugetul local şi nu prin intermediul administraţiilor locale.
În schimb, ministrul Educaţiei rămâne ferm pe poziţie. "Banii pentru şcoli vor urma traseul pe care îl au şi acum, respectiv de la buget către administraţiile locale şi apoi către şcoli. Primăriile răspund de şcoli, de spitale şi atunci banii trebuie să vină pe această rută'', a mai spus Adomniţei.
De asemenea, demnitarul a mai spus că susţine ideea ca pentru funcţia de director de şcoală să poată concura persoane cu studii superioare, dar care pot fi şi altceva decât profesori, de exemplu, economişti, jurişti sau manageri de companii.
Ministrul a explicat care este rostul titularizării în sistem şi nu pe post, importanţa educaţiei timpurii şi creşterea numărului de locuri în grădiniţe, durata învăţământului obligatoriu şi dezvoltarea şcolilor de arte şi meserii.
Adomniţei a spus că actuala lege nu permite eliminarea din sistem a profesorilor nepregătiţi, dar nici închiderea şcolilor neperformante. "Noul proiect de legi trebuie să reglementeze aceste probleme, mai ales că patru la sută din posturile din învăţământ sunt ocupate de angajaţi fără studii superioare'', a mai spus Adomniţei.
Chiar dacă au existat opinii diferite, participanţii la dezbatere au fost de părere Educaţia are nevoie de un nou pachet de legi, care să modernizeze învăţământul şi estimează că acesta ar putea fi gata până la sfârşitul lunii martie.
(13 feb 2008, 11:09:54