Senatorii jurişti au decis, în şedinţa de marţi, că persoanele care au plecat din ţară la cerere şi au primit despăgubiri nu sunt îndreptăţite la restituiri în natură, dând raport favorabil unei iniţiative legislative de modificare a Legii 10/2001.
Propunerea legislativă de modificare a Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, a fost semnată de Liliana Tomoioagă (senator PSD), Nicolae Popa (deputat PNL), Alexandru Pereş (senator PDL) şi Ştefan Bardan (deputat PDL).
Proiectul de modificare a Legii 10/2001 prevede că nu sunt îndreptăţiţi la restituiri în natură sau la măsuri reparatorii în echivalent persoanele care au plecat din ţară, conform decretului 223/1974, şi au vândut casele statului român, primind despăgubiri echitabile, la preţul pieţei din acea perioadă.
Textul iniţial al Legii 10 stipula că nu sunt îndreptăţite la restituirea în natură sau la măsuri reparatorii în echivalent persoanele care au primit despăgubiri, potrivit acordurilor internaţionale încheiate de România privind reglementarea problemelor financiare în suspensie.
Susţinătorii iniţiativei legislative au apreciat că se creează o nedreptate prin faptul că foştii proprietari care au plecat din ţară şi au vândut casele statului român pot susţine că au fost subevaluate, iar statul are obligaţia de a repara nedreptatea.
Propunerea de modificare a Legii 10 se doreşte a fi în avantajul celor au cumpărat astfel de imobile, în baza Legii 112/1995, mai susţin iniţiatorii.
Supusă la vot, iniţiativa legislativă a primit raport de admitere din partea senatorilor jurişti, singura abţinere venind din partea senatorului social-democrat Ioan Chelaru.