Miniştrii Apărării din statele NATO au discutat, vineri, la Vilnius, despre modalităţile şi domeniile în care Alianţa poate realiza progrese până la summit-ul de la Bucureşti, astfel încât reuniunea de la începutul lunii aprilie să permită adoptarea mai multor decizii.
Miniştrii Apărării au ajuns astfel la concluzia că NATO ar trebui să beneficieze de o politică substanţială în ceea ce priveşte securitatea informatică, subliniind rolul Alianţei în acest domeniu.
Printre alte domenii a căror importanţă covârşitoare a fost reafirmată la Vilnius figurează Forţa de Răspuns NATO.
Miniştrii s-au axat şi pe tema apărării antirachetă, NATO depunând eforturi pentru definirea rolului Alianţei cu luarea în considerare a faptului că există discuţii bilaterale separat între Statele Unite şi unii aliaţi pe această temă.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări, că în prezent, în ceea ce priveşte problema scutului antirachetă, NATO discută subiectul sub aspect tehnic dar şi politic, astfel încât o decizie să fie luată la Bucureşti. "În săptămânile rămase până la summit-ul de la Bucureşti pregătim ceea ce sper că va fi o decizie de la Bucureşti. Nu una definitivă, desigur, deoarece sunt multe aspecte care trebuie rezolvate. Dar care este responsabilitatea NATO în apărarea antirachetă, cum va arăta ea, ţinând cont de sistemul SUA. Aceasta este tema aflată pe agendă", a spus oficialul NATO.
De altfel, potrivit site-ului NATO, noile provocări în materie de securitate - cum ar fi securitatea informatică şi monitorizarea maritimă - vor fi în fruntea agendei summit-ului Alianţei de la Bucureşti.