Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care deţine 20,6% din capitalul social al Petrom, solicită în instanţă anularea parţială a hotărârii din 27 noiembrie 2007, prin care s-a aprobat bugetul de investiţii al companiei petroliere pe anul trecut.
Petrom consideră că cererea AVAS este neîntemeiată, întrucât adunarea acţionarilor, a cărei decizie este atacată, a fost convocată şi s-a desfăşurat cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, fiind respectate drepturile tuturor acţionarilor, potrivit unui comunicat al Petrom transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
Primul termen de judecată a fost fixat pentru 6 martie, potrivit sursei citate.
Acţionarii Petrom au aprobat, la 27 noiembrie 2007, rectificarea bugetului, prin suplimentarea fondurilor pentru investiţii cu 114 milioane de lei (circa 31,5 milioane euro), la 3,865 miliarde lei (1,07 miliarde euro), şi redistribuirea către sectorul de explorare şi producţie sume prevăzute iniţial pentru alte domenii de activitate.
Rectificarea bugetului Petrom pentru anul trecut, prin care au fost suplimentate investiţiile în unele activităţi, a fost aprobat, deşi reprezentanţii AVAS s-au împotrivit.
În acelaşi timp, fondurile aprobate în primăvara acestui an pentru investiţii în sectorul de rafinare şi marketing au fost reduse, la rectificarea bugetului, cu aproximativ 450 de milioane de lei, la 1,06 miliarde de lei.
Investiţiile prevăzute pentru sectorul de gaze au fost diminuate de la 151 de milioane de lei la 18 milioane de lei, iar cele de la combinatul de îngrăşăminte chimice Doljchim Craiova au fost reduse cu cinci milioane de lei, la 20 milioane lei.
Petrom a raportat în primele nouă luni din anul trecut un profit net de 1,548 miliarde lei (460 milioane euro), cu 22% mai mic decât cel din aceeaşi perioadă din 2006, ca urmare a aprecierii monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul şi a creşterii preţului la ţiţei cu circa 20%.
În aceeaşi perioadă, cifra de afaceri a companiei a scăzut cu 10%, la 8,672 miliarde lei, în principal din cauza preţurilor mici şi cantităţilor mai reduse vândute din activitatea de rafinare, în urma reviziei de la rafinăria Arpechim.
Acţionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, cu 51,01%. OMV a preluat participaţia majoritară de la stat în anul 2004, printr-o tranzacţie de 1,5 miliarde de euro, sub formă de achiziţie directă de acţiuni şi majorare de capital.