Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a evidenţiat, în cadrul Reuniunii Informale a Miniştrilor Apărării din ţările NATO, menţinerea contribuţiei României la KFOR la nivelul actual, de 150 de militari, precizează MAp, într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Totodată, Meleşcanu a subliniat necesitatea ca misiunea KFOR să se canalizeze, conform mandatului, pe aspectele asigurării securităţii şi stabilităţii regionale, păstrându-şi neutralitatea faţă de temele politice ale regiunii.
Conform MAp, cea mai mare parte a discuţiilor abordate în timpul reuniunii au fost axate pe operaţiunea ISAF, desfăşurată de NATO în Afganistan.
În pregătirea dezbaterii subiectului la summit-ului de la Bucureşti, a fost evidenţiată necesitatea conturării unei viziuni de perspectivă a implicării NATO înAfganistan, bazată pe creşterea coeziunii Alianţei în abordarea aspectelor majore de securitate în special în Sudul Afganistanului, preluarea graduală, de către armata afgană, a responsabilităţilor legate de propria securitate, precum şi creşterea coordonării cu celelalte organizaţii internaţionale, precizează Ministerul Apărării.
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, şi şeful Statului Major General, amiral doctor Gheorghe Marin, au participat, joi şi vineri, la ReuniuneaInformală a Miniştrilor Apărării (RIMAP) din ţările membre NATO, desfăşurată la Vilnius (Lituania).
Tematica RIMAP s-a axat pe două paliere: operaţiunile NATO din Kosovo (KFOR) şi Afganistan (ISAF), precum şi transformarea Alianţei (forţa de reacţie rapidă, apărarea antirachetă, securitatea energetică şi apărarea împotriva atacurilor cibernetice), precizează Ministerul Apărării.
Din delegaţia română prezentă la Vilnius au făcut parte ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, şi şeful Reprezentanţei Militare a României la NATO şi UE, general-locotenent Sorin Ioan.