Consilierul premierului, Marius Oprea, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, referindu-se la OUG privind CNSAS, că "avizarea de legalitate de către CSM, care ţine de puterea judecătorească, a ordonanţelor Guvernului, care e atributul MJ, ar însemna o încălcare a separării puterilor în stat".
„Puterea judecătorească nu se poate amesteca în treburile Executivului. După părerea mea, eu nefiind jurist ca doamna Bărbulescu, avizarea de legalitate de către CSM, care ţine de puterea judecătorească, a ordonanţelor Guvernului, care este atributul Ministerului Justiţiei, ar însemna o încălcare a separării puterilor în stat. Este principiul constituţional al separării puterilor în stat. Aşa, puterea judecătorească ar interveni în deciziile Executivului", a declarat Oprea, referindu-se la criticile membrilor CSM privitoare la faptul că nu au fost consultaţi în legătură cu Ordonanţa CNSAS.
Marius Oprea a subliniat că, până acum, nu a existat niciun fel de precedent în care CSM a avizat acte ale Executivului, ci doar Ministerul Justiţiei.
"Am întrebat juriştii de la SGG şi mi-au spus că niciodată nu s-a dat vreun aviz de la CSM, avizul de legalitatea fiind atributul Ministerului Justiţiei, iar acesta a avizat ordonanţa CNSAS", a argumentat Marius Oprea, adăugând că nu intenţionează să obţină viza CSM nici pe proiectul actului legislativ definitiv privind funcţionarea CNSAS, la care lucrează în prezent grupul condus de el, la Guvern.
El a spus că avizul de legalitate îl dă Ministerul Justiţiei, iar "CSM să-şi vadă de treburile Justiţiei, nu să se amestece în treburile Executivului".
"Mai avem puţin şi CSM dictează şi preşedintelui României ce să facă", a comentat Oprea.
Consilierul premierului a mai afirmat că există o prevedere în legea CSM prin care proiectele legislative ale Guvernului care privesc domeniul juridic trebuie să obţină şi avizul acestei instituţii, dar, în opinia sa, ordonanţa CNSAS nu face referire în conţinutul ei la puterea judecătorească, ci doar arată că eventualele contestaţii ale persoanelor verificate pot fi atacate în contencios administrativ.
"Noi am obţinut avizul de legalitate de la Ministrul Justiţiei şi probabil că pentru această ordonanţă ei nu au considerat necesar să ia şi avizul CSM", a mai spus Marius Oprea.
Membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au comentat, în şedinţa de joi, faptul că Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii fără a li se cere avizul.
Judecătorul Dan Lupaşcu, membru al Consiliului, a spus că CSM va face ce a făcut şi până acum, adică o să ia act de faptul că s-a adoptat.