Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că decizia Curţii Constituţionale în cazul Noricăi Nicolai este una "surprinzătoare" şi "contradictorie", a cărei explicaţii se regăseşte în lupta dintre palate pentru controlul Justiţiei.
"Este o decizie surprinzătoare a Curţii Constituţionale, dar explicaţia acestei decizii contradictorii faţă de decizia precedentă pe cazul Cioroianu ţine de rezultatul luptei acerbe de putere între cele două palate şi implică pagube poate ireparabile pe care această luptă o face în ordinea constituţională şi ordinea de drept din România", a arătat Geoană.
El a apreciat că decizia CC reprezintă o nouă fază a războiului dintre palate, iar miza reală a acestui război constă în controlul politic asupra Justiţiei, în condiţiile în care "în scurt timp expiră termenele pentru conducerea DNA şi pentru principalii procurori anticorupţie".
"Apelul pe care îl fac, atât preşedintelui cât şi premierului, este ca aceştia să procedeze neîntârziat la venirea unui ministru al Justiţiei, astfel încât săptămâna viitoare acesta să poată să depună jurământul la Palatul Cotroceni şi să-şi intre în atrubuţiuni. Deja Justiţia a devenit un câmp de luptă mult prea brutal pentru interesele celor două părţi", a conchis Geoană.
Curtea Constituţională a decis, joi, că preşedintele Traian Băsescu are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei şi că Guvernul este obligat să nominalizeze o altă persoană.
Curtea s-a pronunţat, joi, după o amânare de o zi, cu privire la cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern şi preşedintele Băsescu, formulată de premier în urma refuzului lui Traian Băsescu de nominalizare a Noricăi Nicolai la conducerea Ministerului Justiţiei.
Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele Băsescu "poate refuza, o singură dată, motivat", propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru.
"Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană", se arată în decizia CC, care este definitivă şi general obligatorie.