Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2008 - Anul XIII, nr. 30 (3711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatul a aprobat un proiect conform căruia salariul Patriarhului BOR va fi de aproape 8.000 de lei

Miercuri, 6 Februarie 2008 (13:24:02)

Senatul a aprobat, miercuri, un proiect legislativ iniţiat de Guvern,pentru modificarea şi completarea Legii nr.142/ 1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, conform căruia salariul Patriarhului BOR va fi de aproape 8.000 de lei.
  Legea a fost adoptată cu 61 de voturi "pentru" şi 3 abţineri. Proiectul se află între priorităţile legislative ale Guvernului. Comisia de muncă, familie şi protecţie socială şi Comisia de buget-finanţe au acordat un raport de admitere, fără amendamente.

Conform anexei la proiectul de lege al Executivului, indemnizaţia lunară a Patriarhului se ridică la suma de 7.997 de lei, în timp ce arhiepiscopul-major şi Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române şi Bisericii Catolice câştigă, lunar, 7.366 de lei.

Pentru posturile de arhiepiscop, şef de cult ( Mitropolit, Episcop, Muftiu, Şef rabin, preşedinte uniune, preşedinte), indemnizaţia lunară este stabilită la 6.932 lei, pentru episcop şi episcop vicar, la 6.343 lei, iar pentru episcop coajutor, auxiliar şi arhiereu vicar, la suma de 6.068 lei.

Preoţii, diaconii, pastorii, imanii, vestitorii cu studii superioare, de grad I, au o indemnizaţie lunară de 733 lei, iar cei de grad II, 617 lei, debutanţii având 551 lei.

Preoţii cu studii medii, de grad I, câştigă 537 lei, iar cei debutanţi, 510 lei.

Iniţiativa Guvernului cuprinde şi un sprijin pentru aşezămintele religioase româneşti din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din aceste zone.

Astfel, prin unităţile centrale de cult, se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul în lei a 80.000 de euro, lunar.

Proiectul de lege al Guvernului mai stipulează că personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de cult cu venituri reduse din mediul rural poate beneficia de un sprijin lunar suplimentar de 25% faţă de sprijinul lunar stabilit.

Potrivit proiectului, sunt considerate unităţi de cult cu venituri reduse acele unităţi care îndeplinesc cel puţin două dintre următoarele condiţii: se află într-o zonă de sărăcie extremă sau cu un grad ridicat de sărăcie faţă de condiţiile medii de trai existente la nivel naţional; credincioşii sunt în principal persoane în vârstă; se află într-o zonă a ţării în care rata şomajului este peste media pe ţară; sunt situate în zone izolate, greu accesibile, în care au loc calamităţi naturale; nu beneficiază de sprijin pentru salarizarea personalului neclerical; nu există casă parohială, iar personalul clerical nu deţine locuinţă personală.

Legea mai prevede că personalul clerical poate beneficia de prevederile acestei legi în procent de 30% din totalul posturilor clericale pentru care se acordă sprijin de la bugetul de stat.

Numărul de posturi va fi repartizat pe culte, în raport cu numărul credincioşilor, conform ultimului recensământ, şi cu nevoile reale.

Listele unităţilor de cult al căror personal clerical beneficiază de acest sprijin lunar precum şi modificarea acestora se stabilesc la propunerea unităţilor centrale de cult şi se aprobă anual prin ordin al ministrului Culturii şi Cultelor.

Criteriile de stabilire a cuantumului sprijinului lunar la salarizare, precum şi condiţiile de ocupare a gradelor profesionale ale personalului clerical se aprobă de către Ministerul Culturii şi Cultelor, iar banii se asigură de la bugetul de stat, prin intermediul bugetului Ministerului Culturii.

Referindu-se la această prevedere a legii, senatorul PSD Ilie Sârbu a declarat în plen că, deşi opoziţia vine să critice de obicei iniţiativele Executivului, astăzi se întâmplă altfel şi laudă această iniţiativă, în contextul în care cunoaşte greutăţile cu care se confruntă această categorie profesională. "Avem liste de 300 de oameni foarte bogaţi, dar în mediul rural nu s-a schimbat nimic. Grupul PSD va susţine această iniţiativă", a anunţat Sârbu.

Şi senatorul Gheorghe Funar a declarat că grupul PRM susţine acest proiect de lege, care este necesar, deşi Guvernul "a plagiat o propunere legislativă a PRM", care se află în dezbatere la Camera Deputaţilor. "Noi le-am luat-o înainte şi legea noastră e mai generoasă. Îi rugăm pe cei de la Guvern ca atunci când mai plagiază, să spună. Pentru că legea plagiatului nu îi sancţionează, dar sper ca preoţii îi va ierta pentru această greşeală", a spus Funar.

Proiectul de lege va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatul a aprobat un proiect conform căruia salariul Patriarhului BOR va fi de aproape 8.000 de lei .
 Vizualizări articol: 482 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatul a aprobat un proiect conform căruia salariul Patriarhului BOR va fi de aproape 8.000 de lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei