Contribuabilii ar putea direcţiona 2 la sută din impozitul anual pe veniturile din salarii către Bugetul asigurărilor sociale, respectiv către Fondul Naţional de Pensii, potrivit unei iniţiative legislative aparţinând mai multor parlamentari PC, care a fost adoptată, miercuri, de Senat.
Actul normativ, care are caracter ordinar, adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, a primit 43 de voturi "pentru", fiind înregistrate 16 voturi "împotrivă" şi 8 abţineri.
Iniţiativa de modificare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal a primit raport favorabil din partea comisiei de specialitate sesizate în fond, Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială. Comisia a propus, însă, ca în textul de lege să se precizeze că "sumele alocate pentru bugetul asigurărilor sociale de stat nu se constituie bază de calcul a pensiei contribuabilului care a dispus această alocare", observaţie însuşită de senatori.
Contribuabilul poate dispune, potrivit prevederilor actuale ale Codului fiscal, ca procentul de 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii să meargă pentru finanţarea entităţilor nonprofit, a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private.
Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă dă posibilitatea tuturor persoanelor fizice plătitoare de impozit de a se implica în "consolidarea sistemului de solidaritate socială" şi "de a juca un rol activ în îmbunătăţirea vieţii pensionarilor din România".
Proiectul, care îi are ca iniţiatori şapte parlamentari PC – Ioana Popescu, Lia Ardelean, Constantin Faina, Codruţ Şereş, Sabin Cutaş, Bogdan Ciucă şi Ioan Ţundrea – urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.