Reprezentanţii patronatelor afirmă că reducerea TVA la 5% ar fi urmată de scăderea preţurilor la alimente, însă rămân sceptici în privinţa aprobării acestei propuneri, întruct şi alte iniţiative de acest fel au trecut de Senat, dar nu şi de Camera Deputaţilor.
Senatorii au adoptat, miercuri, o iniţiativă legislativă care prevede reducerea la 5% a taxei pe valoarea adăugată (TVA) la alimentele de bază - pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr. Senatul a adoptat această iniţiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.
"Un 5% ar fi foarte benefic, ne-am apropia de un TVA european şi ar duce la o menţinere, chiar la o scădere a preţurilor. Dacă trece o astfel de propunere şi ni se pune clar că intră în vigoare de la data cutare, să zicem 1 ianaurie 2009, putem să facem un bunsiness plan, în sensul că producătorul va fi interesat să ţină în loc preţurile ca să câştige un segment de piaţă cât mai important, pentru că ştie că recuperează apoi pierderile, când se aplică TVA redusă", a declarat agenţiei MEDIAFAX Sorin Minea, preşedintele federaţiei Romalimenta, care reuneşte patronate din industria alimentară.
Producătorii de pâine spun, de asemenea, că reducerea TVA până la 5% ar determina reducerea preţurilor.
"De altfel, procentul de 5% este ce am cerut şi noi, şi ar duce la o reducerea preţurilor, în condiţiile în care celelalte costuri rămân constante", a declarat Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie - Anamob.
Producători nu se grăbesc să se bucure de votul senatorilor deoarece şi alte propuneri de reducere a TVA la alimentele de bază au trecut de Senat, însă au fost respinse de Camera Deputaţilor.
"Nu ne putem bucura deocamdată pentru că şi propunerea PC de reducere a TVA la alimente la 9% a trecut anul trecut de Senat, dar a fost respinsă de Camera Deputaţilor", a mai spus Minea.
Preşedintele patronatului din industria uleiului, Viorel Zichil, afirmă că este prea devreme pentru ca producătorii să se pronunţe.
"Nu vreau să mă propunţ până nu devine lege, pentru că iniţiative de acest fel au mai fost şi au trecut numai de Senat, nu şi de Camera Deputaţilor. Binenţeles că reducerea TVA ar avantaja piaţa, pentru că s-ar cumpăra mai mult şi s-ar vinde mai repede, dar, cum am spus, nu mă pot pronunţa, pentru că încă nu a devenit lege", a afirmat Zichil.
Iniţiativa legislativă de reducere a TVA la 5% - propusă de cinci senatori PSD, Ilie Sârbu, Petre Daea, Doina Silistru, Liliana Tomoioagă şi Şter Sever - a fost adoptată miercuri cu 44 voturi "pentru", 16 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri şi modifică Legea 571/2003 privind Codul Fiscal.
Iniţiativa a fost avizată favorabil de Comisia pentru buget-finanţe, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Cătălin Doica, prezent la dezbateri, pronunţându-se, însă, împotriva adoptării actului normativ. Secretarul de stat a arătat că impactul bugetar al unei astfel de măsuri ar fi insuportabil pentru bugetul de stat, "cel puţin în acest moment", respectiv 200 milioane lei.
Anul trecut, cele mai importante creşteri de preţuri de consum au fost în zona produselor alimentare, care s-au scumpit cu 9,14%.
Cea mai accelerată creştere din grupa alimentelor a fost consemnată la uleiul comestibil, preţurile urcând cu 44,1%. Pâinea s-a scumpit cu 13,27%, alte creşteri importante de preţuri fiind înregistrate şi la legume şi conserve din acestea (26,77%) şi fructe şi conserve din acestea (15,69%). Singurele reduceri de preţ au fost consemnate la carnea de porc (-2,52%) şi ouă (-1,15%).
Inflaţia din 2007 s-a oprit la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul ţintit de BNR