Proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de extrădare între România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti la 10 septembrie 2007, a fost aprobat, miercuri, de Guvern, documentul urmând să introducă o procedură de extrădare mai simplificată şi eficientă.
Tratatul elimină una dintre deficienţele majore ale convenţiei în vigoare şi anume acordarea extrădării numai pe baza unei liste limitative de infracţiuni.
Astfel, în armonie cu prevederile Acordul de extrădare UE-SUA, se extinde domeniul de aplicare a instituţiei extrădării. Se reglementează astfel, posibilitatea extrădării pentru orice faptă comisă, inclusiv prin asociere sau participare, sau aflată în faza preliminară a tentativei, dacă este pedepsită de legea ambelor state cu o pedeapsă privativă de libertate mai mare de un an sau mai severă, conform unui comunicat al Guvernului.
Totodată, tratatul exclude acordarea extrădării, dacă cererea se întemeiază pe infracţiuni considerate politice, pe infracţiuni militare care nu sunt infracţiuni de drept comun, precum şi în cazul în care pedeapsa capitală ar fi aplicată persoanei extrădabile.
Semnarea Tratatului nu aduce atingere altor obligaţii internaţionale ale României, reprezintând îndeplinirea unei obligaţii care rezultă din statutul de membru al Uniunii Europene privind încheierea unui instrument bilateral armonizat pe deplin cu Acordul de extrădare dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.
Proiectul de lege va fi supus Parlamentului spre adoptare, tratatul urmând a intra în vigoare după schimbul instrumentelor de ratificare.