Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi Cabinetul pe care îl conduce sunt responsabili de rezultatele din raportul intermediar al CE, "pentru că se fac vinovaţi de compromiterea luptei anticorupţie", consideră liderul PDL Emil Boc.
El afirmă, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, "potrivit căruia Guvernul nu are pârghii în privinţa luptei anticorupţie", demonstrează incapacitatea premierului şi a Cabinetului acestuia de a gestiona reforma în justiţie.
"Primul-ministru şi Guvernul său sunt vinovaţi de rezultatele consemnate în raportul intermediar al Comisiei Europene pentru că se fac vinovaţi de compromiterea luptei anticorupţie. Primul-ministru şi guvernul său au emis ordonanţa de urgenţă prin care au desfiinţat comisia prezidenţială ce aviza urmărirea penală a miniştrilor, ordonanţă declarată neconstituţională de instituţia supremă în domeniul constituţional. Primul-ministru şi guvernul său au făcut şi continuă să facă tot ce este posibil pentru a bloca accesul justiţiei la miniştri şi foşti miniştri", scrie Boc.
Potrivit lui Boc, fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, s-a făcut cunoscut prin intenţiile de desfiinţare a DNA şi prin propunerile de revocare a procurorilor ce anchetau demnitari.
"Aşadar, a nega responsabilitatea Guvernului în ce priveşte raportul Comisiei Europene este o jignire la adresa opiniei publice din România şi la adresa partenerilor noştri europeni. Primul-ministru şi guvernul său trebuie să-şi asume rezultatele în domeniul justiţiei situate mult sub aşteptările Comisiei Europene", mai susţine Boc.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că Guvernul nu dispune de resorturile necesare să acţioneze pentru rezolvarea problemelor semnalate în raportul Comisiei Europene, neavând, de exemplu, "pârghii" pentru accelerarea procesului de operaţionalizare a Agenţiei Naţionale de Integritate.
"Noi am făcut tot ceea ce a fost nevoie pentru ca Agenţia să poată deveni operativă: am asigurat dotările şi spaţiul, fondurile necesare", a spus Tăriceanu.
În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, premierul consideră că soluţionarea acestei probleme este de resortul justiţiei, aceasta fiind independentă.
Raportul CE pe tema justiţiei din România concluzionează că "există întârzieri în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unei strategii coerente de recrutare în sistemul judiciar, înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate şi în elaborarea unei strategii globale şi punerea în aplicare de proiecte reprezentative pentru a lupta împotriva corupţiei la nivel local".
Raportul CE menţionează că în mai 2007 a fost aprobat cadrul legislativ privind Agenţia Naţională de Integritate.
"Cu toate acestea, ANI nu este încă operaţională. Doar vicepreşedintele a fost ales. Au fost demarate activităţi pregătitoare, selecţia personalului, procedurile de achiziţii publice pentru infrastructură, alocarea de resurse financiare pentru sediu, buget şi definirea organigramei", se precizează în document.
Documentul mai relevă că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a trimis în judecată, în şase luni, 148 de persoane, acuzate în 64 de dosare, iar în cazuri separate fiind achitaţi zece inculpaţi şi subliniază faptul că pe baza progreselor înregistrate până în prezent, procurorii trebuie să continue realizarea de "anchete profesionale şi imparţiale în cazul sesizărilor de corupţie la nivel înalt".