Programului Naţional privind Evaluarea Stării de Sănătate (PNESS) a populaţiei în asistenţă medicală primară a fost prelungit cu trei luni, până la 31 decembrie 2008, astfel ca mai mulţi oameni să poată ajunge la medicul de familie pentru control şi analize, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii.
"Ministerul Sănătăţii Publice urmăreşte îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi realizarea unui sistem de sănătate modern şi eficient, compatibil cu sistemele de sănătate din Uniunea Europeană, pus permanent în slujba cetăţeanului. Priorităţile pentru anul 2008 vizează, în principal, îndeplinirea obiectivelor din Programul de Guvernare. Continuarea, extinderea şi dezvoltarea Programului Naţional privind Evaluarea Stării de Sănătate a populaţiei în asistenţă medicală primară, pentru a fi acoperit un procent cât mai mare din populaţie, constituie o prioritate", a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Demnitarul a precizat că în ultimul semestru, prezenţa la mediul de familie a fost de aproape 70 la sută din totalul celor care au primit taloane.
În urma evaluării rezultatelor din program, Ministerul Sănătăţii Publice va elabora programe de screening pentru bolile cardiovasculare, pentru depistarea cancerului de col uterin, mamar, colorectal şi altor forme de cancer.
De asemenea, vor creşte activităţile de prevenţie şi depistare activă a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei, a mai spus Nicolăescu, precizând că în cursul anului 2008 vor fi introduse şi derulate o serie de programe naţionale profilactice noi, precum depistarea activă a hepatitelor infecţioase. Ministrul a adăugat că va fi îmbunătăţită schema calendarului naţional de vaccinare în concondanţă cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Tot pentru 2008, ministrul Sănătăţii vizează descentralizarea unor programe de sănătate. Astfel, va fi încheiată descentralizarea programelor naţionale de sănătate prin includerea ultimelor programe - HIV/SIDA şi tuberculoză - şi cu implicarea medicilor de familie şi a comunităţilor locale (asistenţi comunitari şi mediatori sanitari) în aceste acţiuni.
Un alt obiectiv de interes major va reflecta preocuparea permanentă a Ministerului Sănătăţii Publice cu privire la creşterea accesibilităţii populaţiei la servicii medicale
"Accesul la asistenţă medicală de urgenţă a întregii populaţii este un drept al cetăţeanului, inclusiv al persoanelor neasigurate, fapt ce se va demonstra încă o dată dacă era nevoie prin creşterea finanţării acestui tip de servicii prin fonduri de la bugetul de stat, lucru care va determina degrevarea Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) şi reorientarea resurselor spre alte domenii prioritare finanţate din FNUASS", a continuat ministrul.
În opinia demnitarului, integrarea medicilor de familie într-un sistem de asistenţă de urgenţă la domiciliu, ca primă linie de acces a populaţiei, va constitui un factor degrevant pentru sistemul de urgenţă prespitalicesc (ambulanţa, SMURD) şi cel spitalicesc (Unitatea de Primiri Urgenţe şi Centrul de Primiri Urgenţe), cazurile mai puţin grave urmând să fie rezolvate la nivelul asistenţei medicale primare.
"Un interes particular avem în privinţa asistenţei medicale primare, motiv pentru care, în anul în curs, va creşte ponderea finanţării acestui tip de asistenţă în cadrul FNUASS. De asemenea, pentru a garanta accesul cât mai larg al cetăţenilor la medicamente compensate şi gratuite vom acorda toată atenţia reproiectării listei de astfel de medicamente. Menţionăm faptul că vor fi desfiinţate plafoanele la farmaciile cu circuit deschis pentru toate programele naţionale descentralizate (diabet, oncologie, HIV/SIDA, TBC)", a explicat ministrul Sănătăţii.
Totodată, ministrul Eugen Nicolăescu a adăugat că anul 2008 va reprezenta un punct de referinţă în ceea ce priveşte asigurarea calităţii servicilor medicale, ce se va concretiza prin introducerea pachetului de servicii de bază (pentru cetăţeanul asigurat) şi a pachetului de servicii medicale de urgenţă (pentru toată populaţia). Astfel, va fi creat cadrul favorabil dezvoltării asigurărilor private de sănătate şi degrevării FNUASS de o mare parte a cheltuielilor, a explicat demnitarul.
Potrivit acestuia, 2008 va constitui anul de lansare efectivă a procesului de descentralizare. "Se va crea cadrul legal pentru descentralizarea managementului asistenţei medicale şi se va realiza, într-o primă etapă, trecerea din punct de vedere administrativ a spitalelor municipale nonclinice, orăşeneşti, comunale şi a centrelor de sănătate, în administrarea comunităţilor locale. Totodată, MSP va transfera către autorităţile publice locale mai multe competenţe. Una din ele vizează transferul atribuţiilor legate de activitatea mediatorilor sanitari romi de la Autorităţile de Sănătate Publică judeţene la autorităţile locale, cât şi finanţarea, recrutarea, instruirea şi evaluarea activităţii acestora", a spus Nicolăescu.
În ce priveşte transferul atribuţiilor legate de activitatea asistenţilor comunitari de la Autorităţile de Sănătate Publică judeţene la administraţiile locale, ministrul Eugen Nicolăescu a spus că aceasta presupune finanţarea, recrutarea, instruirea şi evaluarea activităţii acestora. De asemenea, tot în atribuţiile autorităţilor locale vor intra şi asistenţa medicală şcolară şi medicină dentara acordată în unităţile de învăţământ (inclusiv finanţarea).
Tot către administraţia publică locală vor fi transferate fondurile de la Ministerul Sănătăţii pentru unităţile medico-sociale.
Trecerea spitalelor municipale neclinice, orăşeneşti, comunale şi a centrelor de sănătate în administrarea comunităţilor locale se va face cu păstrarea rolului de aviz conform al MSP pentru deciziile vizând activitatea sanitară, inclusiv numirea managerului, a conchis demnitarul.