Fitch apreciază angajamentul Guvernului de a menţine un control ferm asupra cheltuielilor publice şi majorărilor salariale, însă agenţia de evaluare financiară rămâne sceptică asupra capacităţii Executivului de a îndeplini acest obiectiv, transmite Reuters.
"Ar trebui să aşteptăm să vedem cum evoluează. Guvernul poate da un semnal privind o politică salarială mai fermă, prin reducerea obiectivelor privind salariile din sectorul public. Totuşi, eu rămân sceptic că guvernul va respecta aceste angajamente", a declarat Andrew Colquhoun, director în cadrul Fitch Ratings.
Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit, săptămâna trecută, perspectiva calificativului României, de la "stabil" la "negativ", unul dintre principalii factori care au stat la baza deciziei fiind temerile legate de mărimea deficitului de cont curent, care ar putea determina o încetinire semnificativă a avansului economiei. Estimările Fitch privind deficitul de cont curent din România din 2007 sunt de 14%.
Calificativul acordat României pentru datoriile pe termen lung în valută este de "BBB".
Guvernul şi BNR au discutat, marţi, despre coordonarea politicilor economice care ar reduce rata inflaţiei.
"Dacă guvernul şi banca naţională cad de acord asupra unei politici prin care să împartă eforturile necesare temperării economiei româneşti, supraîncălzită, atunci acest lucru va fi foarte util", a afirmat Colquhoun.
Totuşi, el a menţionat că este sceptic în legătură cu posibilitatea guvernului de a controla majorările salariale, din cauza dependenţei de opoziţia din Parlament.
De asemenea, Colquhoun estimează că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2008, peste previziunile guvernului.
Ţinta de deficit pentru acest an a fost stabilită la 2,7% din PIB.
De asemenea, agenţia Standard&Poor's a modificat, anul trecut, de două ori perspectiva ratingului României, de la "pozitiv" la "negativ".
Calificativele acordate sunt "BBB minus", în cazul Standard&Poor's, şi "Baa3" - Moody's Investors Service. Ratingurile acordate de Standard&Poor's şi Moody's reprezintă cele mai mici calificative din categoria investement grade, aşa cum este definită de cele două agenţii. Orice reducere sub aceste nivele ar scoate România din grupul ţărilor cu risc scăzut pentru investitori.